rabarbar

rhubarb | rhubarbe

aromat roślinny wytwarzany przez niektóre drożdże; szczególnie w winach poddanych maceracji węglowej; pojawia się w winach ze zbotrytyzowanych winogron chenin blanc z wielkich roczników

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

rabelo

(port.) barka używana mniej więcej do połowy XX w. do transportu porto z regionu produkcji nad Douro do Villa Nova de Gaia, gdzie wino magazynowano w celu jego élevage i skąd je eksportowano

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

radosne

gai | zesty

wino z werwą; świeże; niezbyt ciężkie; o przyjemnej średniej zawartości alkoholu; czasami z aromatem cytrusowych owoców, a nawet z lekkimi bąbelkami; zwykle białe; ale nie tylko

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

rainwater

(ang.) najlżejszy styl madery; nazwa zarezerwowana dla win maksymalnie 5-letnich; to specyficzne określenie typu madery powstało ponad 200 lat temu; odnosiło się do beczek madery, które składowano przez kilka lat w pobliżu morza przed wysłaniem ich do Savannah w Stanach Zjednoczonych; mówi się, że woda deszczowa przeniknęła do beczek i zmieszała się z winem; wyjaśnia to szczególny smak i obniżoną zawartość alkoholu; ten typ madery był bardzo popularny jako aperitif; współczesne wersje wytwarza się z odmian verdeho i tinta negra mole; wino, mimo swej lekkości, ma jeszcze w pełni typowy dla madery smak, charakterystyczną równowagę między owocowością, kwaskową świeżością i alkoholem; ma lekko słony smak; dobrze schłodzone jest znakomite do ostryg; kolor od golden do semi-golden; typy madery

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

raj

paradis | paradise

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

rancio

gout de rancio | rancid | rancio taste

od łac. „rancidus” – zjełczałe; określenie utlenionego smaku win wzmacnianych; aromat balsamiczny (umieszczany bywa także wsród aromatów chemicznych lub fermentacyjnych); termin wyróżniający styl białego wina wytwarzanego głównie w południowej Francji i Hiszpanii; w wyniku celowej oksydacji lub maderyzacji w małych beczułkach lub balonach szklanych (demi-john) wystawionych na działanie gorących promieni słonecznych otrzymuje się przeważnie słodkie wino o kolorze tawny i bogatym, unikalnym smaku (w Jerez jest to smak orzechów laskowych); takie wina, jak porto tawny, marsala, banyuls, madera czy wina z Château-Châlon z Jury mogą być określane jako r.; ten charakterystyczny zapach jest także typowy dla starych koniaków i armaniaków; jednak określenie „wino zmaderyzowane”, które ma podobne znaczenie, niesie ze sobą treść negatywną i przeznaczone jest dla win wytrawnych, które uległy utlenieniu; terminu r. czasami używa się w znaczeniu „stare”, „bardzo dojrzałe”; zwykle wino takie serwowane jest jako aperitif; chemicznie r. wywodzi się od utlenionych kwasów tłuszczowych rozpuszczonych w alkoholu, czyli ketonów, związków pochodnych od aldehydów, które stanowią o bogactwie smakowym i zapachowym win r. (acetale); głęboko zróżnicowane r. mogą przypominać ser rokfor, kandyzowane owoce, rodzynki sułtanki, morele; w odniesieniu do zwykłych wytrawnych win bywa używane w znaczeniu negatywnym; tak jak wino zmaderyzowane; porto; VDN; sherry; rimage; figa; aromaty empireumatyczne

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

rasowe, rasowość

breed | breeding | distinguished | pedigree | racé | racy wine

abstrakcyjny termin opisujący wino subtelne, złożone, eleganckie, które osiągnęło klasyczne proporcje oraz granicę wysokiej jakości; r. mogą być zarówno konie i psy, jak i wino: jest ono wówczas typoweoryginalne, wykwintne, pięknie ukształtowane, wyrafinowane, dystyngowane, z klasą; wino najlepszego pochodzenia, wytworzone z najlepszych odmian winorośli (tzw. szlachetnych), reprezentujące typowe cechy swego szczepu, rocznika, terroir (siedliska) oraz technik winifikacyjnych; po r. winach oczekuje się klasycznego dla nich aromatu, równowagi, struktury i odmianowego charakteru oraz silnej tożsamości; charakter wina

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

raya

(hiszp.) termin używany w klasyfikacji moszczu w Jerez, ale także nazwa niskiej jakości sherry oloroso pozbawionej wyrazistości, która ma mniej smaku i bukietu; wzmacnia się ją dość wcześnie, by uniknąć powstawania flor; używa się jej do kupażowania (kupaż) tańszych sherry; zwykle jest mocniejsza niż dobre oloroso w tym samym wieku; nieco lepszą r., ale nie tak dobrą jak oloroso, określa się mianem r. olorosa; lekkie r. nazywa się czasami r. fino; konsumowana zwykle w Jerez i Montilla-Moriles, nie jest produktem eksportowym

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

RC

récoltant-coopérateur

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail