regionalne

regional | vin régional

wino niepochodzące ze szczególnej winnicy, tylko z określonego regionu, np. Rioja, Côtes-de-Provence, Bourgogne, Kalifornia itp.; może to być oczywiście ogólne wino apelacyjne, np. AOC Bordeaux; generic; popularne; pospolite; vin de pays

rehoboam

réhoboam | jeroboam

butelka o pojemności 4,5 l (6 butelek standardowych); pośrednia między podwójnym magnum (4 butelki) a buteką matuzalem (8 butelek); imperial; butelki szampańskie

rektyfikacja

rectification

w destylacji eaux-de-vie eliminacja zanieczyszczeń alkoholu poprzez drugą destylację lub destylację ciągłą (kolumna do destylacji ciągłej działa w układzie nieprzerwanym, tzn. surowiec podawany jest w sposób ciągły do kolumny, w której następuje proces destylacji alkoholu); zawartość zanieczyszczeń w alkoholu rektyfikowanym wynosi mniej niż 280 g/hl

remontage

pumping over

(fr.) proces przepompowywania moszczu z dna zbiornika fermentacyjnego na jego powierzchnię (czapę) w celu uzyskania pełniejszego koloru i lepszej ekstrakcji tanin ze skórek winogron; technika ta umożliwia dostarczenie tlenu niezbędnego do rozmnażania drożdży (napowietrzanie moszczu podczas fermentacji), regulację temperatury, szaptalizację, siarkowanie, regulację kwasowości itp.; ten sam efekt uzyskuje się ręcznie, techniką pigeage; bâtonnage; cuvaison

rémuage

riddling

(fr.) istotny element produkcji win musujących metodą tradycyjną; dosyć długi proces wstrząsania i odwracania butelek szampana lub innych win musujących, dokonywany ręcznie lub maszynowo za pomocą specjalnej obrotowej palety (żyropalety); proces ten powoduje przesuwanie się powstałego podczas drugiej fermentacji osadu do szyjki butelki; osad ten, skupiony w pobliżu szyjki (butelka odwrócona już jest do góry dnem), zanurza się w płynie chłodzącym (ok. –18°C), wskutek czego wino i osad w szyjce zamarzają; po usunięciu kapsla zamarznięta bryłka wina i osadu zostaje wypchnięta siłą ciśnienia w butelce; czynność tę określa się nazwą degorgement, a utraconą część szampana (musującego wina) uzupełnia się winem lub winem z cukrem; po raz pierwszy technikę r. zastosowała właścicielka szapmańskiego imperium Barbe-Nicole Cliquout Ponsardin, zwana Madame Clicquot lub wdową Cliquot; dosage; style szampana; pupitre

reserve

réserve

(ang.) niezbyt precyzyjny termin używany przez producentów, głównie z Nowego Świata, zastrzeżony dla szczególnie dobrych win (w innym znaczeniu niż reserva albo riserva): stąd wiele na rynku win z określeniami typu „estate reserve”, „reserve selection”, „vintner’s reserve”, „private reserve” itd.; w odniesieniu do tanich win określenie praktycznie bez znaczenia; we Francji pojęcie to, jako mało precyzyjne, w kontekście markowych win nie jest używane, nawet jeśli się pojawia, nie ma żadnego legalnego znaczenia; zwyczajowo używane w odniesieniu do win starzonych przez négociants, następnie wykorzystywanych w procesie assemblage; terminu tego używa się też w szerszym znaczeniu w odniesieniu do win starzonych przed sprzedażą; madera; vin de reserve

resweratrol

resveratrol

jeden z polifenoli, występujący w skórce czerwonych winogron, chroniący owoce przed inwazją mikroorganizmów, szczególnie grzybów; jak wynika z badań, rozpuszczony w winie ma działanie przeciwnowotworowe; wykazano, że zapobiega mutacji komórek i tworzeniu się wolnych rodników mogących prowadzić do powstawania i rozwoju nowotworu; związek ten aktywuje również enzym zwany reduktazą chinonową, również uczestniczący w unieszkodliwianiu i hamowaniu rozprzestrzeniania się nowotworów; r. występuje w ponad 70 roślinach, ale najwięcej zawiera go skórka winogron, stąd jego obecność w winie; wina przechodzące fermentację jabłkowo-mlekową mają go około 2-krotnie więcej niż te tylko po fermentacji alkoholowej; stąd najwięcej go w winie czerwonym; uważa się, że rośliny produkują go w odpowiedzi na stres związany z zanieczyszczeniem środowiska lub też czynnikami chorobotwórczymi; antyoksydanty; flawonoidy