sabrage

sabering

(fr.) od sł. „sabre” – szabla; ceremonialny, dziś już historyczny, sposób otwierania szampana przez odcięcie szyjki butelki szablą; zwyczaj ten pochodzi z czasów napoleońskich, kiedy żołnierze świętowali zwycięstwo, otwierając w ten sposób szampana; tym niemniej również współczesnie produkuje się specjalne szabelki służące temu celowi

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

sack

(ang.) od hiszpańskiego słowa „sacar” – dosł. wino ściągnięte z kadzi, co w wolnym tłumaczeniu oznaczało „wino na eksport”; staromodne określenie białego, wzmacnianego wina eksportowanego, głównie z Hiszpanii, Wysp Kanaryjskich i Majorki (malaga sack, sherris sack, canary sack, palm sack); termin „sherris sack” ustąpiło później miejsca sherry, wzmacnianemu winu z Jerez; obecnie określenie s. występuje już chyba tylko w odniesieniu do sherry; większość s. prawdopodobnie była winem słodkim, starzonym w drewnianych beczkach; obecnie typowe s. kojarzy się raczej z tańszymi wersjami medium oloroso, chociaż czasami nazywa się tak nieco wytrawniejsze sherry określane na etykiecie jako „dry sack”; według starych źródeł w XVI w. Anglicy mogli wybierać spośród różnej jakości win: gorsze, drugiej jakości wina określano jako „bastards”, najwyższej klasy wina znane były właśnie jako „sacks” lub „rumneys”

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

sacristia

sacristie | sacristy

(hiszp.) dosł. „zakrystia”; określona część bodegi, w której przechowuje się najstarsze wina przeznaczone na szczególne okazje; odpowiednik paradiscognac

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

sadza

soot | suie

aromat empireumatyczny przypominajacy kreozot, często obecny w bardzo dojrzałych pinot noir

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

saignée, saigner

bleeding of the wine | vin de saignée

(fr.) dosł. „krwawić”, „upuszczać krew”; ściągnięcie części soku ze zbiornika w początkowej fazie cuvaison, aby umożliwić większą koncentrację wina i dodatkowo otrzymać lekkie, owocowe, łatwe w piciu wino (clairet); technika winifikacji wykorzystywana przy wyrobie win różowych; rosé saignée jest różowym winem produkowanym z czerwonych winogron (nie czarnych); po krótkotrwałej maceracji moszczu uzyskanego najczęściej przez foulage lub delikatne tłoczenie winogron (wyciskanie); wino ma wtedy bardziej intensywny kolor, ale nie zwiększa się ilość tanin; tak powstałe różowe wina są bardziej krzepkie niż te uzyskiwane z szybko wyciskanego z czerwonych winogron soku; skórki pozostałe po tak szybkiej maceracji dodaje się do zbiorników z winem czerwonym, zwiększając głębię jego koloru i jakość; tą techniką otrzymuje się m.in. bordoskie clairet; różowe wino; vin gris

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

sala degustacyjna

salle de degustation | tasting room

czyste pomieszczenie umożliwiające degustację wina w optymalnych warunkach oświetleniowych, bez obcych zapachów, wyposażone w odpowiednie szkło, spluwaczki, wodę

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

salmanazar

butelka o pojemności 12 zwykłych, standardowych butelek, czyli 9 l; obecnie praktycznie nieużywana; butelki szampańskie

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

salomon

ogromna butelka do szampana o pojemności 24 standardowych butelek, czyli 18 l; butelki szampańskie

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

samociek

bleeding of the wine | saignée | vin de saignée

saignée

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

sandałowe drzewo

sandalwood | santal

aromat z rodziny drzewnej i balsamicznej obecny w niektórych winach dobrej jakości; specyficzny, rzadki, korzenny niuans aromatyczny występujący czasem w czerwonych winach hiszpańskich i greckich oraz w wielkich, czerwonych winach bordoskich; razem z aromatami cedru i tytoniu charakteryzuje dobre wina cru z Médoc; występuje także w niektórych białych winach typu moelleux; cigarbox; aromatów rodziny; aromaty balsamiczne; aromaty drzewne

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail