pachnące

fragrant | scented

pozytywne określenie wina o naturalnej, silnej, atrakcyjnej woni kwiatów, korzeni, o zapachu owoców takich jak ananas, czarna porzeczka, brzoskwinie, morele, jabłka; ogólne określenie wina przepełnionego obfitym, kompletnym aromatem, szczególnie kwiatowym

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

pachnące knajpą

beery | biere | gout de biere

in. piwne; niezbyt eleganckie określenie nieprzyjemnego zapachu i smaku wina spowodowanego wtórną fermentacją w butelce; wino takie nadaje się do picia, ale jest słabe, wadliwe i charakteryzuje się bardzo kiepskim finiszem

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

pago

(hiszp.) od łac. „pagus” oznaczającego specyficzny obszar ziemi lub majątku, szczególnie winnicy lub gaju oliwnego, który wyraźnie odróżnia go od okolicznych; określenie występujące na etykietach win hiszpańskich oznaczające  pojedynczą winnicę lub grupę podobnych winnic (np. pago de Los Capellanes); również stosunkowo nowy element klsyfikacyjny winnic o specjalnym statusie; wyniesienie niektórych winnic do statusu odrębnej apelacji budzi kontrowersje z uwagi na to, że w przyszłości może to doprowadzić do deprecjacji statusu ogólnych DO; odpowiednik burgundzkich clos lub bordoskich château, a nawet grand cru; wino pochodzące z p. określa się jako vino de pago, jeżeli natomiast znajduje się ono w całości na obszarze DO, nazywa się je vino de pago calificado; dwie pierwsze winnice, które otrzymały ten tytuł, to Finca Elez Manuel Manzaneque (Castilla-La Mancha) i Dominio de Valdepusa-Marqués de Griñón (Toledo, Castilla-La Mancha); w Hiszpanii przynajmniej do 2009 r. istniało tylko 9 Denominaciones de Origen de Pago

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

pajarete

(hiszp.) lub paxarete, inne określenie vino de color; w odniesieniu do DO malaga oznacza wino wzmocnione, o zawartości cukru 45–140 g/l, wytwarzane w systemie solera lub rocznikowe starzone w beczkach dębowych o pojemności 1000 l, bez dodatku skoncentrowanego moszczu gronowego; wino ma kolor bursztynowy lub ciemnobursztynowy; stosuje się je również w Jerez, wytwarza się je w Torre de pajarete, w górach niedaleko Arcos de la Frontera; p. dodaje się do tanich whisky i rumu, by polepszyć ich kolor, nadać im większej gładkości oraz smaku; arrope

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

pale

pale (clair)

(ang.) określenie bladego koloru charakterystycznego dla fino, wytrawnego stylu sherry

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

pale cream

(ang.) popularna, jasna odmiana sherry tworzona przez słodzenie młodego fino (stąd kolor) słodkim koncentratem soku z winogron, lepsze są mieszanką fino i dobrej jakości słodkiego wina; zawiera ponad 115 g/l cukru resztkowego; liderem rynku tej odmiany sherry jest Crofts Original, której skład jest bardziej złożony, ponieważ zawiera także trochę amontilladooloroso; ta popularna odmiana sherry nigdy nie osiąga złożoności smaku tradycyjnych stylów sherry

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

pale dry

(ang.) wyróżnienie dla słodkiej malagi, produkowanej bez dodatku skoncentrowanego moszczu gronowego, o łącznej zawartości cukru poniżej 45 g/l

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

paleta

bouche | palais | palate

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

pálido

pale

(hiszp.) rodzaj malagi z muszkatu aleksandryjskiego i/lub pedro ximenez, wytwarzanej bez dodatku arrope (skoncentrowanego moszczu) oraz bez poddawania jej procesom starzenia i élevage jak w innych typach tego wina; wino o żółtym, słomkowożółtym kolorze, z nutami owocowymi i i odrobiną goryczy; p. mogą być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

palma

(hiszp.) określenie wysokiej jakości fino

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail