pachnące

fragrant | scented

pozytywne określenie wina o naturalnej, silnej, atrakcyjnej woni kwiatów, korzeni, o zapachu owoców takich jak ananas, czarna porzeczka, brzoskwinie, morele, jabłka; ogólne określenie wina przepełnionego obfitym, kompletnym aromatem, szczególnie kwiatowym

pachnące knajpą

beery | gout de biere | biere

in. piwne; niezbyt eleganckie określenie nieprzyjemnego zapachu i smaku wina spowodowanego wtórną fermentacją w butelce; wino takie nadaje się do picia, ale jest słabe, wadliwe i charakteryzuje się bardzo kiepskim finiszem

pago

(hiszp.) od łac. „pagus” oznaczającego specyficzny obszar ziemi lub majątku, szczególnie winnicy lub gaju oliwnego, który wyraźnie odróżnia go od okolicznych; określenie występujące na etykietach win hiszpańskich oznaczające  pojedynczą winnicę lub grupę podobnych winnic (np. pago de Los Capellanes); również stosunkowo nowy element klsyfikacyjny winnic o specjalnym statusie; wyniesienie niektórych winnic do statusu odrębnej apelacji budzi kontrowersje z uwagi na to, że w przyszłości może to doprowadzić do deprecjacji statusu ogólnych DO; odpowiednik burgundzkich clos lub bordoskich château, a nawet grand cru; wino pochodzące z p. określa się jako vino de pago, jeżeli natomiast znajduje się ono w całości na obszarze DO, nazywa się je vino de pago calificado; dwie pierwsze winnice, które otrzymały ten tytuł, to Finca Elez Manuel Manzaneque (Castilla-La Mancha) i Dominio de Valdepusa-Marqués de Griñón (Toledo, Castilla-La Mancha); w Hiszpanii przynajmniej do 2009 r. istniało tylko 9 Denominaciones de Origen de Pago

pajarete

(hiszp.) lub paxarete, inne określenie vino de color; w odniesieniu do DO malaga oznacza wino wzmocnione, o zawartości cukru 45–140 g/l, wytwarzane w systemie solera lub rocznikowe starzone w beczkach dębowych o pojemności 1000 l, bez dodatku skoncentrowanego moszczu gronowego; wino ma kolor bursztynowy lub ciemnobursztynowy; stosuje się je również w Jerez, wytwarza się je w Torre de pajarete, w górach niedaleko Arcos de la Frontera; p. dodaje się do tanich whisky i rumu, by polepszyć ich kolor, nadać im większej gładkości oraz smaku; arrope

pale

pale (clair)

(ang.) określenie bladego koloru charakterystycznego dla fino, wytrawnego stylu sherry

pale cream

(ang.) popularna, jasna odmiana sherry tworzona przez słodzenie młodego fino (stąd kolor) słodkim koncentratem soku z winogron, lepsze są mieszanką fino i dobrej jakości słodkiego wina; zawiera ponad 115 g/l cukru resztkowego; liderem rynku tej odmiany sherry jest Crofts Original, której skład jest bardziej złożony, ponieważ zawiera także trochę amontilladooloroso; ta popularna odmiana sherry nigdy nie osiąga złożoności smaku tradycyjnych stylów sherry

pale dry

(ang.) wyróżnienie dla słodkiej malagi, produkowanej bez dodatku skoncentrowanego moszczu gronowego, o łącznej zawartości cukru poniżej 45 g/l

paleta

palate | palais | bouche

pálido

pale

(hiszp.) rodzaj malagi z muszkatu aleksandryjskiego i/lub pedro ximenez, wytwarzanej bez dodatku arrope (skoncentrowanego moszczu) oraz bez poddawania jej procesom starzenia i élevage jak w innych typach tego wina; wino o żółtym, słomkowożółtym kolorze, z nutami owocowymi i i odrobiną goryczy; p. mogą być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie

palma

(hiszp.) określenie wysokiej jakości fino