east-india

nazwa słodkiego sherry (amoroso) lub madery na pamiątkę czasów, kiedy wina te pod postacią balastu przesyłano wokół Przylądka Dobrej Nadziei aż do Indii: odkryto wówczas, że ta oceaniczna podróż tam i z powrotem polepsza ich smakzapach; obecnie wiadomo, że jest to wynik przyspieszonego dojrzewania; beczek z winem nie wozi się już do Indii, a efekt maderyzacji osiąga się w inny sposób na miejscu; east-india solera od Emilio Lustau jest kupażem 15–50-letnich soleras, szczycących się ciemnobursztynowym kolorem i ogromnym nosem roztopionego toffi, karmelu, fig i śliwek (suszonych); estufagem, canteiro, vinho de torna viagem

eau de vie

spirit | brandy

(fr.) cały alkohol uzyskany w wyniku destylacji; potencjalne brandy lub inne destylaty z owoców; wśród e.d.v. z winogron jest e.d.v. de marc (z wytłoczyn winnych), e.d.v. de lie (z osadów po fermentacji winogron) oraz eau de vin (czyli destylat winny: armaniak, koniak); e.d.v. de cidre powstaje poprzez destylację cydru (calvados, applejack); marc; paradis

ebonit

eboni | ebonite | ébonit

échelle des crus

(fr.) klasyfikacja gmin szampańskich, pozwalająca ustalić w każdym roku cenę winogron do produkcji szampana, zasadniczo jest więc indeksem cenowym; w systemie szampańskim każda gmina (np. Avize, Aÿ, Bouzy) daje swoją nazwę jednemu cru; każde cru wycenia się pod względem jakości i finansowo; winogrona najdroższe zbiera się w najlepszych gminach i wycenia na 100% w é.d.c.; teoretycznie owe 100% oznacza najwyższą stawkę za kg winogron ustalaną przez Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC); gminy lub cru wycenione na 100% w tej klasyfikacji mają prawo do tytułu „grand cru”: taki przywilej ma obecnie tylko 17 gmin i to wyłącznie dla chardonnay i pinot noir, a więc nie dotyczy pinot meunier; cru wycenione na 90–100% mają prawo do stopnia „premier cru”, a za winogrona z tych gmin płaci się 90–100% ceny bazowej, takich gmin jest w Szampanii 40; pozostałych cru, wycenianych na 80–89% jest 237; nie ma cru wycenianych poniżej 80%; style szampana

écoulage

running off

(fr.) pierwszy obciąg czerwonego wina po fermentacji polegający na grawitacyjnym ściągnięciu vin de goutte do innego zbiornika, pozostawiając obecne w nim skórki winogron, pestki, część szypułek oraz mniej płynną część wina, które następnie razem poddaje się wyciskaniu w prasie winiarskiej; wynikiem jest wino niższej jakości zwane vin de presse wytłoki, które najczęściej poddaje się później destylacji; marc; obciąg; dé cuvage

Edelfaule

botrytis | noble rot | pourriture noble

(niem.) nazwa szlachetnej pleśni (łac. botritis cinerea); redukuje ona zwartość cukrów w gronach, czyniąc je bardzo słodkimi, użytecznymi do wyrobu win deserowych

edelzwicker

niem. od sł. „edel” – szlachetne, „zwicker” – mieszanka; alzackie, karafkowe wino klasy AOC; w odróżnieniu od zwykłego zwickera to wino zestawiane jest również ze szlachetnych odmian alzackich: rieslinga, gewürztraminera, pinot blanc; gentil; moseltaler

efekt kontrastu

contrast effect | effet de contraste

zaakcentowanie większej różnicy między dwoma winami, jeśli wino lżejsze degustuje się po winie mocniejszym i o bogatszym smaku: wówczas wino lżejsze wydaje się jeszcze słabsze niż jest w rzeczywistości