enolog

oenologist | winemaker | oenologue

specjalista w dziedzinie wina i winifikacji; w wielu krajach jego kompetencje musi potwierdzać odpowiedni dyplom

enologia

enology | oenologie

nauka o winie, fizycznych, biologicznych i chemicznych procesach jego produkcji oraz dojrzewaniu

enoteka

enoteca | wine shop | vinotheque | enotheque | oenotheque

lub enoteca; termin używany we Włoszech do określenia sklepu winiarskiego oferującego wiele win wysokiej klasy, w przeciwieństwie do bottiglieria, w której sprzedaje się wina bardziej przeciętne, oraz vinaio, przypominającego bardziej tawernę, gdzie sprzedaje się wina raczej na szklanki niż w butelkach

ermitage

hermitage

alternatywna i historyczna nazwa wina hermitage i AOC w północnej części Doliny Rodanu

Erste Lage

wina określane jako E.L. (specjalne logo z jedynką i symbolicznym gronem) muszą spełniać wysokie kryteria jakościowe narzucone przez VDP, przede wszystkim specyficzny terroir przekazujący odpowiedni zapach, odpowiedni potencjał starzenia; o tym jak ważne jest terroir dla przyszłego wina można między innymi wnioskować z historycznych zapisów dotyczących wysokości podatków od różnych działek; E.L. można wytwarzać wyłącznie z rekomendowanych przez tę organizaję odmian, np. w Palatynacie (Pfalz) jest to riesling, weisser burgunder (pinot blanc) i spätburgunder (pinot noir), w Rheingau: riesling i spätburgunder, w Mosel-Saar-Ruwer i Nahe – riesling; wydajność zbiorów nie może przekroczyć 50 hl/ha, waga moszczu nie może być niższa niż przewidziana dla jakości spätlese; Gewächs; Amtliche Prüfungsnummer (AP)

erzeugerabfüllung

estate bottled | mis en bouteille a la propriété

(niem.) oznacza, że wino zostało napełnione przez producenta z gron pochodzących z jego własnej winnicy, spółdzielni, do której należy czy winnicy zrzeszonej w związku producentów; ma to znaczenie, ponieważ spośród kilkudziesięciu tysięcy plantatorów winorośli zaledwie 25% zajmuje sie produkcją wina i jego butelkowaniem; coraz częściej na etykiecie pojawia się określenie gutsabfüllung, co oznacza praktycznie to samo co e., ale wiąże się ze spełnieniem wielu warunków formalnych w stosunku do producenta, np. wykształcenie z zakresu winiarstwa, odpowiednia praktyka winiarska itd.

escolha

choix

(port.) nieprecyzyjna wzmianka zarezerwowana dla win apelacyjnych o szczególnych właściwościach smakowych

escuro

dark | foncé

(port.) madera, której suknia ma kolor od ciemnopomarańczowego do brązowego w wyniku utleniającego élevage; wina takie cechuje wielka intensywność aromatyczna; élevage utleniający

esencja dębowa

chene extrait | oak essences | oak extract | essences de chene

na ogół nielegalny dodatek do wina stosowany jako tani substytut beczki lub wiórów dębowych; podobnie jak beczka dodaje winu struktury, aromatu i smaku; ze względu na ewentualne trudności z klarowaniem, częściej dodaje się płynnego ekstraktu niż dębowej mączki; aby maksymalnie utrudnić ewentualne wykrycie tego procederu przez laboratorium winiarskie, zwykle ekstrakt bazuje na etanolu lub brandy; dąb; dębowe

esencja tokajska

essence of Tokaj | essence de Tokaj

in. tokaji eszencia; powstaje w wyniku nawet 20-letniej, powolnej maceracji przesuszonych na wolnym powietrzu wyborowych gron; w wyniku tego zabiegu otrzymuje się zaledwie 0,5–1,5 l esencji z początkowych 25–28 l moszczu; e.t. zawiera od 45–65% naturalnego cukru, niezwykłą koncentrację aromatów i zaledwie kilka procent alkoholu; tradycyjnie podawano ją królom i cesarzom na łożu śmierci, oczekując od niej cudownej skuteczności; ten rzadki, legendarny tokaj produkowany wyłącznie z moszczu nieprasowanych winogron porażonych szlachetną pleśnią (aszú) często ma tylko 2–3% alkoholu, jest niezwykle skoncentrowany i złożony; ma zapach suszonych śliwek, suszonych moreli, kwiatu pomarańczy, chmielu i lipy; bukiet jest zadziwiający, a połączenie kwasowości i słodyczy wspaniałe; aszú essencia