FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

aromatyczne, aromat

potocznie określa się tak zespół podstawowych zapachów młodych win poprzedzający bukiet; za a. uważa się młode wina o świeżym, prostym, owocowym, głównie odmianowym zapachu, zanim rozwiną się niuanse zapachowe związane z dojrzewaniem wina w butelce, określane jako bukiet; a. jest wrażeniem węchowym postrzeganym nosem i podniebieniem (retronasal, węch), dla większości pozytywnym lub neutralnym synonimem przyjemnego zapachu; niewłaściwie a. i bukiet uważa się często za synonimy; a. win młodych sprowadzają się wprost do zapachu świeżych owoców pozbawionych estrów, które tworzą się dopiero z wiekiem; występują w winach niezbyt wytrawnych, zawierających nieco cukru z winogron; intensywnośćcharakter a. zwykle opisuje się przymiotnikami: jabłkowe, winne lub świeże, zmęczone itd.; coraz częściej jednak definiuje się tak zapach wina będący kombinacją zapachu odmianowego i zapachów powstających podczas fermentacji wina; za a. zwykło uważać się wszystkie przyjemne zapachy, zarówno odmianowe, fermentacyjne, jak i te powstałe podczas dojrzewania wina; rozróżnia się aromaty pierwotne, czyli odmianowe, aromaty wtórne lub fermentacyjne i aromaty trzeciorzędne znane także jako bukiet; wymienione a. dzieli się na różne grupy (serie) związane z ich naturalnym pochodzeniem; wśród a. pierwotnych wyróżnia się serię roślinną, kwiatową, owocową, wśród a. drugorzędnych – serię eteryczną, wśród trzeciorzędnych – empireumatyczną, drzewną i balsamiczną, zwierzęcą i chemiczną; a.romat zmienia się wraz z wiekiem wina; na a. wina wpływają takie czynniki, jak: terroir, klimat, assemblage i élevage; intensywny a. lub bukiet może maskować niektóre wady struktury wina, zdarza się, że wina o bardzo intensywnym, niezwykle złożonym a. (dotyczy to również win długo dojrzewających w dębie) w smaku mogą być rozczarowujące; identyfikacja niuansów a. jest ćwiczeniem szczególnym, spektakularnym: odbywa się poprzez analogię z całą gamą zapachów kwiatów, owoców, korzeni i innych substancji a. występujących w naturze; oprócz przyjemnych a. w winie mogą pojawić się zapachy wadliwe, trudne do kontrolowania, mogą być związane z procesem winifikacji, élevage lub konserwacji wina: zapach gleby, jodu, chloru, kauczuku, zapach lisi, zjełczałego masła, stęchlizny, pleśni, plastiku, korka itd; → redukcja, dojrzewanie, zapach, nos, bukiet, aromatów rodziny, smakposmakdegustacja węchowastarzenie się wina, niuanse aromatyczne i smakowe, wady wina


POKAŻ: