bąbelki
bubbles | bead | froth | bulles | perles | moussemałe pęcherzyki dwutlenku węgla (CO2) wydobywające się z win musujących; im b. są mniejsze i trwalsze, tym szampan lepszy; im temperatura niższa, tym wino musuje z mniejszym wigorem; CO2 powstałe podczas drugiej fermentacji, mające oparcie w strukturze koloidalnej wina, uwalnia się wolniej, a b. są bardziej szlachetne i drobniejsze; sztucznie nasycane wina musujące bardziej przypominają wodę mineralną, a CO2 uwalnia się burzliwie; aby b. wydobywały się harmonijnie, kieliszek powinien być całkowicie suchy i nie mieć śladu detergentów; doświadczenia wskazują, że piękne, bardzo drobne pęcherzyki gazu powstają, gdy druga fermentacja w butelce przebiega powoli i w niskiej temperaturze (10°C); pęcherzyki CO2 tworzą się także w procesie fermentacji, gdy drożdże zamieniają cukier w alkohol → musujące wino, perliste, frizzante, spritzy, sprizig, szampan, crémant, metoda szampańska, metoda Charmata






bachanalia, bachiczny
bacchanalian | bachique | bacchicokreślenia opisujące sztukę, literaturę, pieśni i święta odnoszące się do wina lub kultu Bachusa [gr. Dionizos lub Bakchos – bóg wina, winorośli i pijaństwa, w owych czasach nie było jeszcze ustawy o wychowaniu w trzeźwości (!)]; b. przypominały dzisiejsze hałaśliwe imprezy, podczas których jednak wino było trunkiem magicznym, halucynogennym, doprawadzającym do euforii bachantki, kapłanki Bachusa, które czciły jego boskość tańcem






backbone
backward
(ang.) lub nierozwinięte, pojęcie stosowane głównie w Stanach Zjednoczonych, zbliżone do zamknięte; wino jeszcze niegotowe do picia, także opisywane jako surowe; tak określa się wino, które nie może uzewnętrznić swego uroku i osobowości, któremu brak subtelności oraz wyrafinowania, ponieważ smak owocowy ukryty jest za bogatą strukturą taninowo-kwasową; trunek niegotowy do picia zachowujący cechy młodego wina mimo znacznego wieku; czasami wystarczy jego dodatkowe przewietrzenie, zwykle wskazuje jednak na potrzebę dłuższego starzenia w butelce lub beczce; przeciwieństwo określenia przedwczesne






Badisch rotgold
bag in box
(ang.) skr. bib; specjalne, miękkie, praktyczne opakowanie o pojemności 1–15 l, służące do konfekcjonowania wina, zwykle tego tańszego; bib stanowi zaledwie 5,3% ciężaru wina, butelka aż 35%; wymyślone i opatentowane przez Australijczyka Thomasa Angove w 1965 r.






bagaceira
bagno, bagienne
marshy taste | gout de maraisbakterie
bacterium | germ | bactériejednokomórkowe mikroorganizmy rozmnażające się przez podział; stanowią bardzo duże zagrożenie dla wina, szczególnie bakterie octowe (acetobacter), które rozwijają się w obecności tlenu, powodując kwaśnienie wina; aby nie dopuścić do infekcji bakteryjnej, trzeba wino chronić przed dostępem powietrza; niekiedy b. są niezwykle użyteczne, np. bakterie mlekowe znajdujące się w winogronach i rozwijające się w środowisku tlenowym zapoczątkowują bardzo ważną w winiarstwie fermentację jabłkowo-mlekową; te same b. mogą póżniej powodować choroby wina, stąd po fermentacji jabłkowo-mlekowej eliminuje się je poprzez siarkowanie






bakterie mlekowe
lactic bakterium | bactérie lactiquebakterie odpowiedzialne za przemianę kwasu jabłkowego w kwas mlekowy, w efekcie wino staje się łagodniejsze; zmieniają również jego aromaty → bakterie





