balans

balance | balanced | équilbré

równowaga

balseiro

(port.) drewniana, pionowa kadź o dużej pojemności, służąca głównie do starzenia porto i madery

baltazar

balthazar

butelka do szampana o pojemności 12 l, równa 16 zwykłym butelkom o pojemności 75 cl

banan, bananowy

banana | banane

aromat owocowy, drugorzędny (aromaty drugorzędne), lekko roślinny, pojawiający się w młodych, szczególnie białych winach fermentowanych na zimno; nuta bananowa pojawia się też w białych winach dojrzewających, występuje także w dobrych gewürztraminerach, pinot gris i chardonnay; smak b. razem z ananasem i mango występuje również w najlepszych słodkich winach z Jurançon, np. z domaine Cauhapé; bardzo lekki niuans b. spotkać można w syrah, w białych winach z Mâcon, najczęściej jednak w świeżym beaujolais nouveau (z czasem zanika) wytwarzanym drogą fermentacji węglowej (maceracja węglowa); jest przyjemny, chyba że zacznie przypominać lakier do paznokci lub tanie karmelki, stąd pewnie jedni enolodzy aromat ten umieszczają w rodzinie owocowej, inni plasują go wśród aromatów eterycznych; za zapach ten odpowiedzialny jest octan amylu (ester amylowy kwasu octowego), w handlu znany także jako olejek bananowy lub gruszkowy; czasami ten specyficzny odcień zapachowy mają wina przechowywane w złych warunkach lub produkowane z dotkniętych mrozem winogron → alkohole wyższe, aromatów rodziny, primeurmaceracja, maceracja na zimno, aromaty wtórne, estrylukrecjaangielskie karmelki

banderola

excise band | congé

znak akcyzy, dokument fiskalny naklejany lub w inny sposób umieszczany na każdym wyrobie alkoholowym

banyuls

(fr.) wzmacniane, czerwone wino z Roussilon (francuska Katalonia), tradycyjnie z grenache noir; większość b. jest czerwona lub tawny, zdarzają się jednak i białe; b. grand crus powstają tylko w najlepszych latach; wina dojrzewają w beczkach, kadziach i szklanych gąsiorach, z upływem czasu rozwijając szeroką paletę kolorów, aromatów i smaków, od wytrawnych po słodkie; charakterystyczny posmak rancio powstaje po długim i spokojnym dojrzewaniu w kontakcie z powietrzem; wśród win tej apelacji są: banyuls ambré – żółtosłomkowe, o nutach kwiatowych, białych owoców i cytrusów, po długim leżakowaniu najlepsze z nich osiagają złocistą, bursztynową szatę zwaną ambré; banyuls tuilé – tradycyjne, ceglaste, w kolorze podobne do porto tawny, będące efektem długiego leżakowania w kontakcie z powietrzem; banyuls rimage lub vintage – podobnie jak w rocznikowych porto produkuje się je tylko w najlepszych latach i butelkuje już po 6–12 miesiącach, aby zachować owocowy bukietświeżość; banyuls rimage lub vintage mise tardive, późno butelkowane, czyli po dojrzewaniu 1–3 lat w beczkach lub drewnianych kadziach dopełnianych winem, przypomina bardziej lepszej jakości ruby (ale jest to wino rocznikowe) niż LBV; b. jest klasycznym winem podawanym do czekolady; taniny znajdowane w kakao i te w gronach grenache są bardzo podobne; b. pięknie komponuje się z gorgonzolą, świeżymi figami, śliwkowym przecierem

barrel-aged

vieilli en fut de chene

(ang.) dojrzewane w beczce

barrique

barrel | cask ageing

beczka (baryłka) o pojemności 225 l, 1/4 tonneau, służąca do winifikacji, obecnie głównie do starzenia wina; w różnych regionach beczki różnią się nieco pojemnością, bywa że i nazwą (baril, fût, tonneau); w Bordeaux mają pojemność 225 l, w Burgundii 228 l, w Beaujolais 215 l; światowym standardem jest b. bordoskie → beczka