balsamiczne
balsamique | balsamiczespół zapachów żywicznych, takich jak pinia itp. → aromaty balsamiczne
balseiro
baltazar
balthazarbutelka do szampana o pojemności 12 l, równa 16 zwykłym butelkom o pojemności 75 cl
banalne
tasteless | fade | banal | wishy-washy | insipidwyrażenie nieprecyzyjne oznaczające wino bez szczególnego charakteru, oryginalności, bezbarwne, bez smaku, z niedostatkiem kwasowości, bez wyrazu → pospolite, zwyczajne
banan, bananowy
banana | bananearomat owocowy, drugorzędny (aromaty drugorzędne), lekko roślinny, pojawiający się w młodych, szczególnie białych winach fermentowanych na zimno; nuta bananowa pojawia się też w białych winach dojrzewających, występuje także w dobrych gewürztraminerach, pinot gris i chardonnay; smak b. razem z ananasem i mango występuje również w najlepszych słodkich winach z Jurançon, np. z domaine Cauhapé; bardzo lekki niuans b. spotkać można w syrah, w białych winach z Mâcon, najczęściej jednak w świeżym beaujolais nouveau (z czasem zanika) wytwarzanym drogą fermentacji węglowej (maceracja węglowa); jest przyjemny, chyba że zacznie przypominać lakier do paznokci lub tanie karmelki, stąd pewnie jedni enolodzy aromat ten umieszczają w rodzinie owocowej, inni plasują go wśród aromatów eterycznych; za zapach ten odpowiedzialny jest octan amylu (ester amylowy kwasu octowego), w handlu znany także jako olejek bananowy lub gruszkowy; czasami ten specyficzny odcień zapachowy mają wina przechowywane w złych warunkach lub produkowane z dotkniętych mrozem winogron → alkohole wyższe, aromatów rodziny, primeur, maceracja, maceracja na zimno, aromaty wtórne, estry, lukrecja, angielskie karmelki
banderola
excise band | congébanyuls
(fr.) wzmacniane, czerwone wino z Roussilon (francuska Katalonia), tradycyjnie z grenache noir; większość b. jest czerwona lub tawny, zdarzają się jednak i białe; b. grand crus powstają tylko w najlepszych latach; wina dojrzewają w beczkach, kadziach i szklanych gąsiorach, z upływem czasu rozwijając szeroką paletę kolorów, aromatów i smaków, od wytrawnych po słodkie; charakterystyczny posmak rancio powstaje po długim i spokojnym dojrzewaniu w kontakcie z powietrzem; wśród win tej apelacji są: banyuls ambré – żółtosłomkowe, o nutach kwiatowych, białych owoców i cytrusów, po długim leżakowaniu najlepsze z nich osiagają złocistą, bursztynową szatę zwaną ambré; banyuls tuilé – tradycyjne, ceglaste, w kolorze podobne do porto tawny, będące efektem długiego leżakowania w kontakcie z powietrzem; banyuls rimage lub vintage – podobnie jak w rocznikowych porto produkuje się je tylko w najlepszych latach i butelkuje już po 6–12 miesiącach, aby zachować owocowy bukiet i świeżość; banyuls rimage lub vintage mise tardive, późno butelkowane, czyli po dojrzewaniu 1–3 lat w beczkach lub drewnianych kadziach dopełnianych winem, przypomina bardziej lepszej jakości ruby (ale jest to wino rocznikowe) niż LBV; b. jest klasycznym winem podawanym do czekolady; taniny znajdowane w kakao i te w gronach grenache są bardzo podobne; b. pięknie komponuje się z gorgonzolą, świeżymi figami, śliwkowym przecierem
barolo chinato
barrel-aged
vieilli en fut de chenebarrica
barrel | barrique(hiszp.) odpowiednik barrique
barrique
barrel | cask ageingbeczka (baryłka) o pojemności 225 l, 1/4 tonneau, służąca do winifikacji, obecnie głównie do starzenia wina; w różnych regionach beczki różnią się nieco pojemnością, bywa że i nazwą (baril, fût, tonneau); w Bordeaux mają pojemność 225 l, w Burgundii 228 l, w Beaujolais 215 l; światowym standardem jest b. bordoskie → beczka