FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

beczka

genialny wynalazek galijski, który zastąpił starożytne amfory w transporcie spożywczym; pojemniki, zwykle dębowe, różnej wielkości (istnieje ok. 160 rozmiarów, o najróżniejszych nazwach) do fermentowania, transportu, przechowywania, obecnie głównie do starzenia wina; z nowej dębowej b. przenikają do wina taniny i aromat wanilii; im b. mniejsza, tym efekt jest silniejszy; stare, czyste b. nie nadają winu aromatu, ani nie oddają tanin, ale umożliwiają powolne, kontrolowane utlenianie się trunku, używa się więc ich do produkcji takich win, jak sherry, porto czy madera; najczęściej współcześnie stosowaną b. jest bordoska barrique, o pojemności 225 l, 1/4 dawniej używanej tonneau; rozmiary b. mogą być niezwykle zróżnicowane; podobno największa b. w argentyńskiej Peñaflor (właściciel m.in. Trapiche, Lavaque, Michel Torino, Santa Ana), ma pojemność 50 000 hl, można by w niej urządzić przyjęcie na kilkaset osób; najczęściej obecnie stosowanym drewnem do wyrobu b. jest dąb francuskidąb amerykański, ale zdarzają się także beczki orzechowe (dawniej stosowane w Beaujolais, we Włoszech i Portugalii), akacjowe (stosowane dawniej przez winiarzy austriackich) → kadź, foudretinajakwevri, fût, wypalanie beczek, dojrzewanie w beczce, dąbsmak beczki

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

POKAŻ: