habillage

(fr.) zdobienie i identyfikacja butelki; etykieta

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

halbsüß

moelleux | semisweet

(niem.) syn. lieblich; półsłodkie wino spokojne zawierające 12–45 g/l cukru resztkowego

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

halbtrocken

demi-sec | half-dry | medium dry

(niem.) półwytrawne, wino takie nie powininno zawierać więcej niż 9–18 g/l cukru resztkowego (0,9–1,8%), chociaż przepisy stanowią, że zawartość cukru osadowego w winie półwytrawnym nie powinna przekroczyć 10 g ponad całkowitą zawartość kwasów; jest to ważne, aby zachować równowagę kwasowo-cukrową wina; w Austrii wino półwytrawne powinno zawierać 4–9 g/l cukru resztkowego; czasami niemieckie wina półwytrawne, dla rozróżnienia, otrzymują zielone banderole z pieczęciami; feinherb

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

harmonia, harmonijne

harmonieux | harmonious

wino, którego wszystkie elementy zachowują właściwą proporcję między sobą; można powiedzieć, że są w pełnej symbiozie; wino zrównoważone (równowaga) i eleganckie, o składnikach wyważonych, przyjemnych, w pełni zintegrowane, gotowe do picia; dotyczy zarówno smaku, zapachu, jak i koloru; równowaga jest czymś innym niż h., młode wino może być zrównoważone, ale niekoniecznie h.; h. jest stanem wina, które osiagnęło najwyższy stopień zrównoważenia, cechuje wina wielkie i jest niezbędnym warunkiem ich wysokiej jakości; dojrzałość

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

hedonistyczne

hedonistic | hédonistique

od sł. „hedonizm” oznaczającego doktrynę filozoficzną opartą na poszukiwaniu rozkoszy (w tym przypadku w winie); niektóre wina mogą być dla wielu winami introspektywnymi i intelektualnymi; mogą dostarczać degustującemu absolutnej przyjemności, rozkoszy, doprowadzić do euforii; wina, których skosztowanie skutkuje oczarowaniem i fascynacją; subiektywny, osobisty wymiar oceny wina

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

herbata

tea | thé

interesującyaromat roślinny (dla niektórych także empireumatyczny); delikatny i wyrafinowany aromat suszonej herbaty na ogół występujący w winach dobrej jakości, szczególnie w białych, głównie starych, wytworzonych z przejrzałych winogron lub dojrzewanych w dębie; najczęściej stanowi element bukietu złożonego wina; wraz z zapachami siana i tytoniu h. jest oznaką starzenia się wina; jest znakiem szczególnym win moelleux z Vouvray (chenin blanc), wzbogacając akcenty miodowe, wanilii i słodkich ziół (kminek, różowy pieprz, kardamon, imbir), znakomitych wytrawnych win andegaweńskich takich jak savennières (razem z aromatami białych kwiatów, lipy, orzechów laskowych i nuty mineralnej), pojawia się także w alzackich gewürztraminerach vendanges tardives; aromatów rodziny

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

herbata ziołowa

herbal tea | tisane

negatywne określenie zbyt starego wina przypominającego wywar z ziół lub zapach siana

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail