halbsüß
moelleux | semisweethalbtrocken
demi-sec | medium dry | half-dry(niem.) półwytrawne, wino takie nie powininno zawierać więcej niż 9–18 g/l cukru resztkowego (0,9–1,8%), chociaż przepisy stanowią, że zawartość cukru osadowego w winie półwytrawnym nie powinna przekroczyć 10 g ponad całkowitą zawartość kwasów; jest to ważne, aby zachować równowagę kwasowo-cukrową wina; w Austrii wino półwytrawne powinno zawierać 4–9 g/l cukru resztkowego; czasami niemieckie wina półwytrawne, dla rozróżnienia, otrzymują zielone banderole z pieczęciami; feinherb






harmonia, harmonijne
harmonious | harmonieuxwino, którego wszystkie elementy zachowują właściwą proporcję między sobą; można powiedzieć, że są w pełnej symbiozie; wino zrównoważone (równowaga) i eleganckie, o składnikach wyważonych, przyjemnych, w pełni zintegrowane, gotowe do picia; dotyczy zarówno smaku, zapachu, jak i koloru; równowaga jest czymś innym niż h., młode wino może być zrównoważone, ale niekoniecznie h.; h. jest stanem wina, które osiagnęło najwyższy stopień zrównoważenia, cechuje wina wielkie i jest niezbędnym warunkiem ich wysokiej jakości; dojrzałość






harvest
récoltehavana
havanehedonistyczne
hedonistic | hédonistiqueherbata
tea | théinteresującyaromat roślinny (dla niektórych także empireumatyczny); delikatny i wyrafinowany aromat suszonej herbaty na ogół występujący w winach dobrej jakości, szczególnie w białych, głównie starych, wytworzonych z przejrzałych winogron lub dojrzewanych w dębie; najczęściej stanowi element bukietu złożonego wina; wraz z zapachami siana i tytoniu h. jest oznaką starzenia się wina; jest znakiem szczególnym win moelleux z Vouvray (chenin blanc), wzbogacając akcenty miodowe, wanilii i słodkich ziół (kminek, różowy pieprz, kardamon, imbir), znakomitych wytrawnych win andegaweńskich takich jak savennières (razem z aromatami białych kwiatów, lipy, orzechów laskowych i nuty mineralnej), pojawia się także w alzackich gewürztraminerach vendanges tardives; aromatów rodziny






herbata czarna
black tea | thé noiraromat roślinny, trzeciorzędny, rozwijający się czasami w starych winach, z wiekiem może przypominać zapach skóry; aromaty trzeciorzędne





