aromat roślinny (przypominający świeże liście tytoniu) lub aromat empireumatyczny (przypominający suchy lub palony tytoń); specyficzna, delikatna woń świeżego lub suchego tytoniu właściwa jest winom dojrzewającym w wypalanych w różnym stopniu dębowych beczkach, często pojawia się w winach bordoskich; jest to wyróżniający się i wspaniały niuans zapachowy, który w połączeniu z cedrowym drewnem wysoko cenią sobie palacze; określenia takie jak „cigarbox” – pudełko cygar, „havana” (francuskie określenie tego aromatu odnoszące się do kubańskich cygar), wskazują na te specyficzne aromaty; aromat suchego tytoniu w degustacji win pojawia się dość rzadko, najczęściej w mocnych, dobrze zbudowanych winach czerwonych, wzmacniając zapach ściółki leśnej; słodki aromat tytoniu z Wirginii wyraźny jest w dojrzewanych w nowym dębie starszych butelkach chardonnay, nie tylko amerykańskich, ale także tych z Beaune; niuans tytoniowy miewają czerwone wina VDN, takie jak banyuls, rivesalte ambré czy porto tawny; woń cygar pojawia się w wielkich czerwonych winach bordoskich, np. grand cru z winnic Saint-Emilion, Pauillac z Médoc, Pessac-Léognan czy w winach z Côtes du Bourg oraz winach z północnej części Doliny Rodanu, gdzie wzbogaca eleganckie nuty malin i trufli w rodańskim côtie-rôtie (syrah); często są to niuanse zapachowe świeżo ususzonych, nieco pieprznych cygar hawańskich lub przeciwnie – delikatne, łagodne, miękkie; zapach tytoniu pojawia się nawet w niektórych rasowych białych winach likierowych znad Loary, wnosząc pewną złożoność aromatyczną i piękną świeżość; aromaty roślinne; aromatów rodziny; dąb