jabłko, jabłkowe

apple | appley | pomme

aromat owocowy oraz smak wszechobecny w świeżych, białych, wytrawnych winach, głównie z chłodniejszych regionów, np. chablis, muscadet, vouvray oraz w winach z odmiany pinot blanc; oznacza świeże, dosyć kwaskowate wino o aromacie i smaku j., którego przyczyną jest duża zawartość kwasu jabłkowego; jeśli wino ma cierpki smak zielonych jabłek, może oznaczać, że jest ono niedojrzałe; nieświeży, przejrzały smak i zapach poobijanych, potłuczonych j. w białym czy czerwonym winie wskazują na jego utlenienie; aromat starych j. mają niektóre dojrzałe, białe wina, np. tokaje; dojrzałe j. oznaczają pełny, owocowy, czysty zapach stylu chardonnay, zapach kwiatów jabłoni lub świeżych j. mają niektóre świeże rieslingi (obok aromatów cytrusowych) i szampany; aromat jabłek z odmiany reneta miewają szampany zawierające pinot meunier lub białe burgundy, takie jak mersault i chablis; często aromat j. łączy się z zapachem rumianku, np. w andaluzyjskiej manzanilli z Sanlúcar de Barrameda („manzana” oznacza jabłko, „camomille” – rumianek), j. wyczuwalne są także w znanych winach pedro ximenez z Montilla-Moriles

jagoda

blueberry | myrtille

borówka

jagodowe

berrylike | mixed berry | fruits rouges

wino o smaku przypominającym niezbyt sprecyzowane, małe, czerwone owoce, takie jak dojrzałe, słodkie jagody, czarną porzeczkę, czarne i czerwone wiśnie, żurawiny, truskawki, morwy; najczęściej smak ten towarzyszy młodym winom, starzonym w dębie przez krótki czas lub wcale; smak j. ma amerykański zinfadel, niektóre czerwone wina z Langwedocji; rzadszy jest smak i zapach czarnych, leśnych j., występuje on w cabernet franc (np. czerwone wina znad Loary)

jakość

qualité | quality

zespół właściwości wina (zawartość alkoholu, kwasów, bukietu, koloru, tanin, smaku) sprawiający, że jest ono wartościowe dla konsumentów; stopień doskonałości wina najczęściej określany poprzez złożoność, harmonię i intensywność; może oznaczać ogólne, mało konkretne, często nadużywane określenie dobrego wina; może także oznaczać pewną j. wina wyraźnie, oficjalnie zdefiniowaną przez określone kryteria, np. zawartość alkoholu, kwasów, cukrów, suchego ekstraktu itp.: w ten sposób definiuje wino jakościowe Unia Europejska, wyznaczając jego minimalne kryteria; ten wyłącznie techniczny, laboratoryjny, ilościowy sposób definiowania jakości jest trudny do zaakceptowania i prowadzi często do nieporozumień (np. definicje wytrawności wina); może wreszcie oznaczać w sensie abstrakcyjnym, subiektywnym, hedonistycznym, z racji wyrafinowania, subtelności, czystości, koloru, odmianowych aromatów, niezwykle harmonijnego bukietu, równowagi, bogactwa, jego złożoności, smaku, aromatu, posmaku i długiego finiszu; taką jakość wyrażają w zasadzie wszystkie wielkie wina; punktowa ocena wina

jałowiec

juniper | genievre

aromat roślinny obecny w niektórych dobrze starzejących się, czerwonych winach dobrej jakości; aromatów rodziny

janowiec

furze | genet | genista

aromat z serii kwiatowej; żółty kwiat o słodkim, miłym i mocnym zapachu podobnym do lewkonii, występujący w dobrych chardonnay i winach likierowych; typowy aromat sauvignon blanc ze zbyt wcześnie zebranych, niedojrzałych winogron

jaśmin

jasmin

pierwotny aromat kwiatowy (kategoria aromatów kwiatów białych, podobnie jak frezja, lilia czy czarny bez) obecny w niektórych nieutlenionych winach białych, np. w słodkich z odmiany mauzac (gaillac), także wyraźnie obecny w muszkatach, a nawet w dojrzałym beaujolais, np. le moulin-à-vent; aromaty pierwotne; indol