QbA

(niem.) skr. od Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete; niemieckie określenie dla markowych win z określonego regionu; odpowiednik francuskich vins de pays; waga moszczu zwykle nie przekracza poziomu osiąganego w winach należących do wyższej kategorii win niemieckich (QmP); w tej kategorii win dozwolone prawem jest dodawanie słodkiej rezerwy (Süssreserve); określenia QbA często nie umieszcza się na etykiecie; wino tej klasy musi pochodzić z jednego z 13 Anbaugebiet, nie może być mieszane z winami z innych regionów; według nowych przepisów unijnych QbA oficjalnie zastąpiono określeniem „gU” (geschützte Ursprungsbezeichnung); tak określone wina odpowiadają francuskim AOP (ang. PDO) i ich odpowiednikom w innych krajach europejskich

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

QmP

(niem.) skr. od Qualitätswein mit Prädikat; wyższa niż QbA kategoria win niemieckich, określenie win jakościowych, oryginalnie klasyfikowanych według wzrostu wagi moszczu użytego do ich produkcji; jest to system klasyfikacyjny oparty na zawartości cukru w moszczu użytym do wytwarzania wina, sugerujący, że im wyższa zawartość cukru, tym wino jest lepsze, co niekoniecznie musi być prawdą, ponadto wyższa waga moszczu nie zawsze decyduje o tym, że wino jest słodsze: wino wytwarzane z moszczu o wyższej wadze, czyli większej zawartości cukru, może być winifikowane jako wytrawne, a więc niekoniecznie musi smakować bardziej słodko; w tej kategorii znajduje się sześć klas win: kabinett, spätlese, auslese, beerenauslese, trockenbeerenausleseeiswein; pierwsze trzy klasy mogą być również wytrawne; prawo winiarskie określające kryteria QbA i QmP ustanowiono w 1971 r., w 2007 roku QmP zastąpiono określeniem Prädikatswein obowiązującym od początku 2011 r.; Prädikatswein obowiązkowo muszą pochodzić z jednego z 39 obszarów winnych (Bereich) będących podregionami 13 regionów winiarskich Niemiec; wina te nie mogą być szaptalizowane (szaptalizacja) ani wzmacniane alkoholem; na systemie niemieckim oparta jest także klasyfikacja win austriackich; dodatkowo w Austrii występują wina określane jako ausbruch, schilfwein, strohwein; tafelwein

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

QPR lub PQR

quality-price ratio | rapport qualité-prix

(ang.) skr. od quality-price ratio; (fr.) PQR;  wino o szczególnej jakości w stosunku do jego ceny

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

quinta

domaine

(port.) majątek ziemski, duża farma, szczególnie produkująca wina, odpowiednik francuskiej domaine lub château; porto dojrzewane w butelkach

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail