FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

wytrawne

wino niesłodkie; wytrawność zależy od zawartości cukru resztkowego w winie: im wino wytrawniejsze, tym mniej go zawiera; nieco subiektywne określenie degustacyjne (próg percepcji) oznaczające wino, w którym nie można za pomocą podniebienia wykryć słodyczy; przeciwieństwo wina słodkiego; idealnie wytrawne wino zawiera objętościowo 0,6–0,75% kwasów i mniej niż 0,5% cukru (według obecnych norm Unii Europejskiej wino w. może zawierać maksymalnie 4 g/l cukru resztkowego/lub maksymalnie 9 g/l, jeżeli ogólna zawartość kwasów przeliczona na kwas winowy jest niższa od zawartości cukru resztkowego, ale nie więcej niż 2 g/l); większość ludzi za wytrawne może uważać wina zawierające nawet 5–10% cukru, stąd obiektywne określenie wytrawności wina możliwe jest tylko za pomocą chemicznej analizy ilościowej; wytrawność często opisuje się jako pewną szorstkość, suchość , a nawet gorzkość na języku związaną z obecnością tanin, szczególnie w odniesieniu do win czerwonych; w. wina z dojrzałych owoców, starzone w nowym dębie mogą też dostarczać wrażenia słodkości; półwytrawne; moelleux; brut; style szampana; słodkość win musujących i spokojnych


POKAŻ: