(niem.) jedno z 6 niemieckich win z tzw. wyróżnieniem (Prädikat), wytwarzane z gron zamarzłych na krzewie winnym, czyli metodą krioekstrakcji naturalnej; słodkie, aromatyczne, niezwykłe białe wino, czasami zwane winem lodowym; e. jest pięknym, czystym winem całkowicie innym niż równie wysokiej klasy beerenauslese, winem niezainfekowanym szlachetną pleśnią (botrytis cinerea); pierwsze wino lodowe powstało we Frankonii w 1794 r., współcześnie to Kanada jest największym producentem tych win na świecie; e. produkuje się z dojrzałych w lecie winogron pozostawionych na krzewach aż do zimy; grona zwykle zbiera się w pierwszą mroźną noc, ręcznie, w temperaturze minimum 7°C, wyciska się je jeszcze zmrożone, a po odzieleniu lodu pozostaje około 5–10% moszczu o bardzo wysokiej zawartości cukru; fermentacja jest wolna i długa, a w efekcie otrzymuje się likierowe, niezwykle aromatyczne, kompleksowe, zrównoważone wino oferujące nieporównywalne z innymi doświadczenie smakowe; wino lodowe jest niezwykle bogate, ma wyższą gęstość niż wina stołowe, unikalny, wspaniały słodki smak i zapach tropikalnych owoców, orzechów, korzeni, kwiatów; na półwyspie Niagara w stanie Ontario istnieją wymarzone warunki dla tworzenia win lodowych; długie zimy i utrzymujące się bez przerwy niskie temperatury pozwalają na zbiór winogron nawet w maju następnego roku (!); całkowite odwodnienie gron pozwala na niezwykle wysoką koncentrację smaków, aromatów oraz cukrów i co najważniejsze, idealnej kwasowości ekstraktu; wina lodowe z Kolumbii Brytyjskiej należą do najlepszych, są to, niestety, wina bardzo kosztowne z uwagi na dużą pracochłonność oraz ryzyko występujące podczas ich produkcji, stąd niewiele ich jest na polskim rynku; można jednak spotkać niemieckie, austriackie, kanadyjskie, a nawet gruzińskie e.; w Kanadzie wytwarza się wina lodowe nie tylko znane w Europie (riesling czy gewürztraminer), ale także lodowy merlot, chardonnay, cabernet franc (ma kolor rosé znad Loary) czy pinot blanc (!); zamrażanie