lagar

(port.) płytki, granitowy, prostokątny zbiornik stosowany dawniej, ale także jeszcze dotychczas, do produkcji najlepszych gatunków porto i madery; ciekawostką jest widok kilkunastu mężczyzn z podkasanymi spodniami, ugniatających winogrona bosymi stopami, by wydobyć z nich jak najwięcej barwnika, tanin i aromatu

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

lágrima

(hiszp.) dosł. „łzy”; typ słodkiej malagi powstałej z moszczu uzyskanego bez wyciskania pod prasą; wina takie dojrzewają w dużych kadziach o objętości poniżej 1000 l, również w systemie solera, co najmniej 2 lata; jeśli dojrzewają dłużej, mają prawo do nazwy lacrimae Christi (Chrystusowe łzy), nie należy jej mylić z lacrima Christi – winem z Kampanii, z okolic Neapolu; l. może być określeniem każdego słodkiego wina wytwarzanego z soku powstałego pod wpływem własnego ciężaru, bez mechanicznego zgniatania winogron (free run wine, vin de goutte); porto lágrima

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

lambrusco

(wł.) odmiana czerwonych winogron oraz nazwa słodkawych, lekko musujących, lekkich, owocowych win wytwarzanych z tej odmiany głównie w regionie Emilia-Romagna w północnych Włoszech; najlepsze są wytrawne, lekkie, odświeżające, o umiarkowanej zawartości alkoholu, o aromacie winogron; przyjemne, najczęściej jednak po wypiciu łatwo się o nich zapomina

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

landrynki

bonbon de poire | pear drops

aromat często o banalnym zapachu gruszkowym; częsty w tanich winach wytwarzanych w niskich temperaturach lub techniką maceracji węglowej, np. beaujolais nouveau; jeśli jest tylko delikatnym niuansem zapachowym, jest przyjemny, jeśli zaczyna być zbyt agresywny i przypominać lakier do paznokci, werniks lub aceton, staje się wadą wina

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

landwein

(niem.) niemiecki odpowiednik francuskiego vin de pays, wina regionalnego; według nowych uregulowań europejskich określane jest jako ggA (geschützte geografische Angabe); są to wina o regionalnym stylu, w miarę wytrawne

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

lanolina

lanolin | lanoline

terminem kojarzącym się z tłuszczem z owczej wełny określa się oleiste, bogate, dojrzałe wina wytworzone z odmiany sémillon, podstawy wszystkich bordoskich sauternes, oraz win z chenin blanc pochodzących z Doliny Loary; mają miękki, harmonijny, słodkawy, lekko oleisty zapach zbliżony do l.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

lawenda, lawendowe

lavande | lavender

aromat kwiatowy charakterystyczny dla białych win z regionów mocno nasłonecznionych, np. z Doliny Rodanu; aromaty l. i limonki często mają australijskie rieslingi; wina z taką dominantą klasyfikuje się także jako aromatyczne; aromatów rodziny; garrigues; liść laurowy

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail