LBV

porto millésimé mis en bouteilles lardivement

(ang.) skr. od late bottled vintage; specjalna kategoria porto wysokiej jakości, w kolorze głębokiej purpury, z jednego rocznika, butelkowanego między 4. a 6. rokiem po winobraniu; oficjalnie ten styl porto funkcjonuje mniej więcej od połowy lat 60.; pierwszymi LBV zaprezentowanymi na rynku były butelki Taylor’s 1965, chociaż styl ten zapoczątkował quinta do Noval w 1954 r.; zwykle ten rodzaj porto produkuje się w latach, w których nie jest deklarowany vintage, chociaż jedno nie wyklucza drugiego; na rynku funkcjonują dwa rodzaje LBV – jedno jest filtrowane, na ogół niewymagające dekantacji, tzw. traditional, widniejące na etykiecie (ale nie zawsze) – niefiltrowane; LBV charakteryzuje się pięknym, ciemnym kolorem: aby uchronić ten piękny kolor, z winem tym trzeba obchodzić się niezwykle starannie, chroniąc je przed oksydacją; jest bardziej kompleksowe niż porto ruby, ale bardziej miękkie niż porto vintage; jako wino gotowe do picia musi zawierać na etkiecie datę zbioru i butelkowania, podobnie jak colheita; LBV jest dobrą inwestycją, biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości; idealny dla restauracji styl porto, gdzie prawdziwe vintage może obsłudze sprawić wiele kłopotu z uwagi na konieczność usunięcia sporego osadu

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

lekki rocznik

light vintage | light year

rok, w którym wytwarzano względnie lekkie wina, przeciwieństwo wielkiego rocznika; niekoniecznie musi to oznaczać zły rocznik

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

lekkie

light | léger

wino przyjemne, bezpretensjonalne, przeznaczone do picia jako świeżemłode; ma zwykle jaśniejszą szatę, słabszą strukturę, brak mu nieco ciała; wino dyskretne, mało treściwe, o słabej teksturze, niskiej zawartości tanin, alkoholu i/lub cukru, podaje się najlepiej nieco schłodzone, do szybkiego spożycia; nie oznacza, że jest ono cienkie, wodniste, o słabym smaku, chociaż jako określenie degustacyjne używane bywa jako grzeczne, kulturalne określenie takiego wina; zawsze jednak powinno być zrównoważone (równowaga) i przyjemne w piciu; w Stanach Zjednoczonych, podchodząc do tego czysto technicznie, zdefiniowano tak wino zawierające nie więcej niż 14% alkoholu; w pojęciu marketingowym za wino l. uważa się wino o niskim stężeniu alkoholu (7–10%), dostarczające mniej kalorii (!); w sposób zamierzony wina takie uzyskuje się głównie poprzez wczesny zbiór winogron, zanim osiągną pełną dojrzałość, czyli zbyt wysoką zawartość cukrów; bardziej kosztownym sposobem na uzyskanie tego efektu jest próżniowa destylacja wina: niestety oba sposoby obniżania zawartości alkoholu i kaloryczności wina przekładają się na utratę jego walorów aromatycznych i smakowych; przykładem wina l. może być beaujolais nouveau lub proste, młode wina mozelskie; zwykle l.wina są przyjemne za młodu, rzadko kiedy dobrze się starzeją; określenie odnosi się przede wszystkim do win czerwonych, ponieważ nie ma ono większego sensu w winach białych, które mogą być winami wielkimi, chociaż lekkimi; przyjemna cecha win białych, przeciwieństwo wina ciężkiego, full-bodied, mięsistego, skoncentrowanego; w odniesieniu do aromatu wino l. oznacza takie, w którym aromat jest wyczuwalny już z pierwszym nosem, a drugi nos ujawnia trochę cięższe aromaty; ciężar wina; light-bodied

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

lepkie, lepkość

viscous | viscosity | visqueux | viscosité

konsystencja wina o gęstej, skoncentrowanej teksturze oraz słodkawym smaku; cecha większości win pochodzących z gron porażonych szlachetną pleśnią; ciężkie, gęste, skoncentrowane, ekstraktywne wino z trwałymi, długo utrzymującymi się na wewnętrznych ściankach kieliszka łezkami świadczącymi o jego mocy i bogactwie; l. najczęściej wiąże się z wysoką owocowością, wysokim stężeniem alkoholu, szczególnie gliceryny poprawiającej jego strukturę i czyniącej wino gładkim; wino takie, jeśli nie ma dostatecznej kwasowości, jest wiotkie i ciężkie, kiedy jednak kwasowość i inne składniki są zrównoważone, może być wielkie; l. o charakterze śluzowatym może być oznaką choroby wina wywołanej przez bakterie mlekowe i nie należy mylić jej z tłustością i miękkością wywołaną alkoholem i gliceryną; wina o różnej l. zwykle określa się jako: potoczyste, gęste, tłuste, glicerynowe (gliceryna); nóżki; łzy; usta; okrągłe; dotykowe cechy wina

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

lewkonia

wallflower | gillyflower | giroflée

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

lewy brzeg

left bank | rive gauche

ogólna nazwa dla gmin położonych na lewym brzegu Girondy w Bordeaux (Médoc, Graves)

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

leżakowanie wina

aging of wine | vieillissement du vin

zwykle kojarzone z dojrzewaniem, starzeniem wina; wino wykazuje dużą wrażliwość na warunki jego dłuższego przechowywania lub starzenia; należy unikać światła, wstrząsów, utrzymywać właściwą, prawie stałą temperaturę, przy dłuższym l. zapewnić butelkom pozycję leżącą; temperatura przechowywania wina

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

liche

mince | paltry | trivial | flimsy | chétif | ginguet | piquette

chude, cienkie

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

liczi

lychee | litchi

charakterystyczny niuans zapachowy gewürztraminera, przypominający popularny owocowy deser w chińskich restauracjach; mieszanina płatków różanych i przypraw, zapach trudny do opisania, najlepiej spróbować owocu; aromaty owocowe; aromaty fermentacyjne

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail