konsystencja wina o gęstej, skoncentrowanej teksturze oraz słodkawym smaku; cecha większości win pochodzących z gron porażonych szlachetną pleśnią; ciężkie, gęste, skoncentrowane, ekstraktywne wino z trwałymi, długo utrzymującymi się na wewnętrznych ściankach kieliszka łezkami świadczącymi o jego mocy i bogactwie; l. najczęściej wiąże się z wysoką owocowością, wysokim stężeniem alkoholu, szczególnie gliceryny poprawiającej jego strukturę i czyniącej wino gładkim; wino takie, jeśli nie ma dostatecznej kwasowości, jest wiotkie i ciężkie, kiedy jednak kwasowość i inne składniki są zrównoważone, może być wielkie; l. o charakterze śluzowatym może być oznaką choroby wina wywołanej przez bakterie mlekowe i nie należy mylić jej z tłustością i miękkością wywołaną alkoholem i gliceryną; wina o różnej l. zwykle określa się jako: potoczyste, gęste, tłuste, glicerynowe (gliceryna); nóżki; łzy; usta; okrągłe; dotykowe cechy wina