skoncentrowane

lub skupione; syn. wina głębokiego, w sposób dramatyczny i spektakularny atakującego zmysły, mocnego, bogatego, o złożonym smaku; wino, w którym wszystkie elementy występują w dużych ilościach, ale są  harmonijne i zrównoważone; termin ten jednak nie opisuje wina przeładowanego; wino szczególnie aromatyczne, jasno, precyzyjnie zdefiniowane, w którym zarówno aromaty, niuanse zapachowe, jak i i smaki są precyzyjnie nakreślone i wyostrzone; niezależnie od stopnia koncentracji (light-bodied, medium-bodied, full-bodied) powinno cechować się skoncentrowanym smakiem i aromatem; wyrażenie to implikuje jednocześnie moc gęstość; wina s. kochają początkujący, przyszli koneserzy wina; ich przeciwieństwem są wina nieostre, rozproszone, mgliste, trudne do zdefiniowania, pozbawione koncentracji, uważane za słabsze; wina nadmiernie s. nadają się bardziej do degustacji niż codziennej konsumpcji; intensywne; rozwodnione; wodniste; zwarte