in. zaokrąglone; wyrażenie najczęściej używane dla opisania win mało wyrazistych, wskazujące na strukturę wina o gładkiej teksturze, zwykle dojrzałego; określenie win miękkich, łagodnych, przyjemnych w smaku, mięsistych, pełnych, lekkoaksamitnych, harmonijnych, zrównoważonych (równowaga), gładkich, łatwych w piciu, o nieco niskiej kwasowości, dających w ustach przyjemne wrażenie krągłości, gęstości, ale bez ciężkości; pożądana cecha wina pojawiająca się, kiedy utraci swoją młodość i osiąga dojrzałość w butelce, a taniny miękną, łagodnieją; opisuje się w ten sposób smaki i zapachy oraz wrażenia z wyczuwalną kompletnością, bez charakterystycznej dominanty; krągłość wina jest synonimem tłustości, chociaż wino o. kojarzy się lepiej niż tłuste: taniny, kwasy i gliceryna są wystarczająco obecne, ale wyczuwalne raczej jako niuans smakowo-zapachowy; przeciwieństwo wina kanciastego,szorstkiego; często używane w odniesieniu do win młodych, z miękkimi taninami i niskiej kwasowości, ale także w stosunku do dobrych bordeaux, które utraciły swą młodość i ostre taniny; wyrafinowane; krągłe; zaokrąglone; lepkie