FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

kwasy

składnik wszystkich win, powstają w trakcie dojrzewania owoców winogron i w procesie fermentacji, stanowią jeden z 4 podstawowych smaków wina; środowisko kwaśne jest niekorzystne dla rozwoju bakterii, kwasy przyczyniają się do żywości wina oraz jego długowieczności, szczególnie białego; trzy podstawowe kwasy znajdujące się w winie to: kwas winowy (tartarowy), jabłkowy i  cytrynowy; podstawą jest kwas winowy, który daje mu potrzebną żywość, wdzięk i umożliwia piękne starzenie; kwas jabłkowy i cytrynowy nadają winu potrzebną owocowość; w winie w śladowych ilościach znajdują się m.in.: kwas kapronowy (heksanowy), kwas masłowy, kwas węglowy (wina musujące), kwas mlekowy, kwas mrówczany, kwas bursztynowy oraz najmniej pożądany kwas octowy; wszystkie kwasy zawarte w winie dzielą się na  kwasy stałe (nielotne), których nie da się wydzielić podczas destylacji, nie ulatniają się z parą wodną, np. kwas cytrynowy, oraz kwasy lotne; kwasowość całkowita; kwaśne

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

POKAŻ: