musujące

określenie w zasadzie odnoszące się do win nasyconych dwutlenkiem węgla (CO2) w sposób naturalny (w odróżnieniu od tzw. win gazowanych, sztucznie nasycanych CO2), chociaż powszechnie nazywa się tak wszystkie wina z zawartością CO2; wina produkowane różnymi metodami, w których obecny jest CO2; tradycyjną, najbardziej znaną jest metoda szampańska (klasyczna), używana w producji szampana, metoda Charmata czy bezpośrednie wpompowywanie CO2 do spokojnego wina (gazowane wina); wśród win musujących rozróżnia się wina perliste, pétillant, crémants – o ciśnieniu około 3,5 atm i wina musujące o ciśnieniu około 5–6 atm po dégorgeage – szampany oraz inne wina tworzone metodą szampańską (np. cava); w zasadzie jako m. określa się wszystkie wina z obecnością CO2, bez względu na metodę ich wytwarzania; zasadniczo szampany, cava, crémant i inne tego typu wina m. nie powinno się przechowywać dłużej niż 3–4 lata; pétillants najlepsze są w ciągu roku; mousseux; spumante; metoda wiejska; frizzante; spritzy; sprizig; gazowane