metoda produkcji win musujących zwana także klasyczną lub tradycyjną; polega na tym, że druga fermentacja (prise de mousse) wina odbywa się w butelce; na skutek tej fermentacji w winie pojawiają się bąbelki; zanim powstanie szampan, w wielkiej, poziomej prasie tłoczy się 4 t winogron: z tej ilości powstaje 2665 l moszczu, rezultat sukcesywnego tłoczenia, odpowiednik 13 205-litrowych beczek zwanych w Szampanii pièce (nieco mniejsze barrique); z 10 pierwszych beczek (2050 l) uzyskuje się cuvée (lub tête de cuvée), przeznaczone do wytwarzania wielkich szampanów; następne 3 beczki nazywa ją się taille: pierwsze dwie stanowią tzw. première taille (410 l), trzecia beczka stanowi deuxième taille (205 l), razem 2665 l; wina z drugiego tłoczenia nazywane są vin de taille; z moszczu z reszty tłoczenia (200–300 l) produkuje się niskiej jakości vin de rebèche, które zwykle jest destylowane i przeznaczone do produkcji alkoholu (marc, ratafia); degorgement; metoda wiejska; remuage; dosage de tirage; dosage d’expedition, wyrób win szampańskich