d.f. następuje podczas produkcji szampana już w butelce, tworząc w ten sposób ze spokojnego trunku wino musujące [bąbelki dwutlenku węgla (CO2)]; często jednak, chociaż nieprawidłowo, terminu tego używa się w odniesieniu do win spokojnych, określając tak fermentację jabłkowo-mlekową lub kontynuację pierwszej fermentacji mogącej nastąpić podczas ciepłej wiosny, po jej zbyt wczesnym ustaniu z powodu wczesnej zimy; ta ostatnia jest fermentacją niezamierzoną, najczęściej na skutek niestarannej winifikacji i jest już oczywistą wadą czy usterką wina, następuje, gdy w winie pozostanie niewielka ilość nieprzefermentowanego cukru i drożdży lub gdy wino nie było starannie przefiltrowane; niepożądana d.f. objawia się minimalnie zwiększonym ciśnieniem w butelce powodowanym przez CO2 i maleńkimi bąbelkami na brzegu powierzchni trunku, wino może być nieco zachmurzone, z niewielkim osadem na dnie butelki; zmiana zapachu może być niewyczuwalna, chociaż w ekstremalnych przypadkach może pojawić się zapach drożdży i/lub pieczonego chleba; metoda szampańska; metoda wiejska