FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

dojrzałe, dojrzałość

w sensie degustacyjnym moment, kiedy wszystkie elementy składowe wina są w pełni rozwinięte i zharmonizowane, a wino osiągnęło optymalne możliwości smakowe i aromatyczne; synonim apogeum; d. jest jednym z kluczowych, decydujących wskaźników oceny wina; wino rozkwitłe, gotowe do picia, będące w swym szczytowym momencie, w swym apogeum; optymalny poziom dojrzałości i gotowości do picia zależy od indywidulnych preferencji oraz upodobań; d. to wino w rozkwicie, dojrzewane, starzone przez określony czas w beczce, później w butelce, które osiągnęło przyjemną kombinację aromatów, smaku i bukietu; dojrzewanie większości dobrych win jest konieczne, aby mogły rozwinąć smakbukiet oraz uzyskać potrzebną im równowagę między taninami a owocowością; czas dojrzewania wina zależy od początkowej zawartości kwasów, alkoholu, tanin oraz cukrów i może wynosić od kilku tygodni do kilkudziesięciu lat; d. wina odczuwa się nosem i podniebieniem, idealna d. jest jednym z najważniejszych składników harmonijnego wina; uważa się, że czerwone wino jest dojrzałe, gdy przybiera rudobrązowy odcień, a na podniebieniu i w nozdrzach wszystkie jego substancje składowe tworzą harmonijny bukiet; lekkie wina czerwone i rosé są butelkowane szybko i powinny być skonsumowane jeszcze jako młode (do 3 lat!); długie dojrzewanie jest niezbędne tylko w przypadku dosyć wąskiej grupy win, takich jak wysokiej klasy wina bordoskie, najlepsze wina rodańskie, barolo, brunello i niektóre wina białe (sauternes, najlepsze graves, burgundy, kalifornijskie chardonnay); w uproszczeniu używa się tego słowa na określenie win z dominantą owocową, zrównoważonych, ale już nieco mniej soczystych; wina z Nowego Świata, np. niektóre chardonnay lub rieslingi, mogą dobrze dojrzewać przez kilka lat, ale są najlepsze do picia w swej owocowej młodości, w ciągu 1,5–2 lat; d. wina koresponduje z dojrzałością użytych do winifikacji winogron; starzenie się wina; dojrzałość fizjologiczna; dojrzałość cukrowa; dojrzałość winogron; stare; przejrzałe; niedojrzałe; fondu; szczytowy moment; leżakowanie; dojrzewane w butelce; dojrzewanie wina; dojrzewane w beczce


POKAŻ: