cecha win powodująca uczucie obkurczenia się naczyń krwionośnych w jamie ustnej; jak większość wyrażeń degustacyjnych nie jest ono jednoznaczne; w najłagodniejszej formie może oznaczać wino o nieprzyjemnejdominancie kwasów i tanin, ze szczyptą agresywności, nieco gorzkie i zielone (jak niedojrzałe jabłko); na ogół jednak określa się tak wino surowe, pozbawione subtelności, przykre dla podniebienia, drażniące, palące w ustach, czasami gorzkie i nieprzyjemnie twarde, wino, któremu brak równowagi między alkoholem a kwasowością oraz tłustości; o. wino zwykle z czasem łagodnieje; jeśli wysokiej kwasowości towarzyszy zapach kwasu octowego, świadczyć to może o poważnej wadzie wina, wskazującej na niepożądaną obecność bakterii; smak, który można umiejscowić między cierpkim a kwaśnym; często pewną pozytywną o. można zaobserwować w winach rodańskich, które mają aromat czarnego lub białego pieprzu oraz pikantny smak; o. może być przejściową cechą win niedojrzałych, jest przeciwieństwem wina gładkiego; nieco ostry, pikantny aromat będący kombinacją alkoholu, dębu i niuansów zapachowych flor cechuje sherry fino; nadmierna o. jest cechą win niedojrzałych i bez względu na wiek stanowi o jego wadzie; szorstkie; octowe; surowe; nieprzyjazne