FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

fino

podstawowy styl sherry (obok oloroso) ukształtowany przede wszystkim przez flor, w mniejszym stopniu przez wzmacnianie alkoholem; f. dojrzewające pod delikatną warstwą drożdży, uważa się za jedno z największych białych win świata; jest najlżejszym i najbardziej delikatnym sherry; jest żywe, klarowne jędrne, perfekcyjnie wytrawne, odrobinę kwaskowe, ziemiste, lekko gorzkawe, o aromacie orzechów i migdałów, jasnosłomkowej sukni z przebłyskami zieleni, zawierające 15–17% alkoholu; zwykle sprzedawane po 6 latach starzenia, chociaż najlepsze mogą starzeć się jeszcze przez wiele lat; serwuje się je schłodzone jako aperitif, często podaje sie je do orzechów, tapas i miejscowej wędzonej szynki zwanej jamon serrano; f. najlepsze jest świeże, możliwie najkrócej po zabutelkowaniu; lżejsze i tańsze f. przeznaczane na eksport zwykle wzmacnia się mieszanką 50/50 wina z alkoholem (mitad y mitad), wykorzystuje się przy tym nieco tańsze f. z Chiclana lub podobne o mniej zdecydowanym charakterze: takie popularne f. często jest minimalnie słodzone dla zrównoważenia dużej wytrawności; najlepiej sprzedające się marki f. to Tio Pepe od Gonzálesa Byass i La Ina z Domecq; f. zwykle jest interesującym odkryciem dla początkujących, przyszłych koneserów wina, tworzy się je z najdelikatniejszego moszczu z pierwszego tłoczenia; moszcz silniej tłoczony używa się do cięższych oloroso; tą samą techniką wytwarzane są fino w Montilla, mają nieco inny charakter ze względu na bardziej gorący klimat; po otwarciu butelki należy je skonsumować możliwie najszybciej, mocno schłodzone; almacenista; fino amontillado; amontillado; amoroso; cream sherry; manzanilla; manzanilla pasada; palo cortado; pale cream; solera; vino de color; raya; pata de galina

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

POKAŻ: