FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

temperatura przechowywania wina

ciepło jest największym zagrożeniem mogącym zaszkodzić starzejącym się winom w piwnicy; w temperaturze 20–22°C dojrzewanie wina zaczyna niebezpiecznie przyspieszać, a stan trunku pogarsza się; najlepiej przechowywać je w temperaturze 10–14°C, nieco wyższa temperatura może być akceptowalna, ale musi być względnie stała; istnieje pewien margines temperatur uznawanych za idealne (lub optymalne, jak wolą inni); w krajach strefy umiarkowanej za optymalną temperaturę przechowywania uważa się 12°C, z tolerancją około –2°C zimą i +2°C latem; w krajach ciepłych wina często dojrzewają w nieco wyższej temperaturze bez uszczerbku dla ich jakości; poniżej 10°C, szczególnie kiedy spadnie ona zimą do temperatury 0–5°C, w winach mogą wytrącać się kryształki kamienia winnego (tartraty) lub pigmenty (antocyjanyflawonoidy); temperatura poniżej 14°C może być przyczyną żółknienia i maderyzacji win białych lub brązowienia i możliwości pojawienia się bakterii w winach czerwonych; te ostatnie, nie znajdując pożywienia w gotowym już winie, zaczynają atakować inne substancje, takie jak gliceryna, kwas winny czy cukry proste, których nie mogły przyswoić sobie drożdże; elementy te są przyczyną różnych chorób wina, sprawiających, że trunek staje się gorzki, kłujący, zjełczały, spleśniały itp.; leżakowanie wina


POKAŻ: