lipa, lipowy, kwiat lipy

Lime tree | linden | linden-tree | linden tea | tilleul | fleur de tilleul

piękny aromat kwiatowy pojawiający się w białych, słodkich i wytrawnych chenin blanc oraz w innych winach z odmian aromatycznych, szczególnie w bardzo młodych rieslingach; obecny także w winach musujących; często wyczuwalny w białych, młodych winach, ale zanikający wraz z wiekiem

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

liquoroso

fortified wine | vin liquoreux

(wł.) wino o wysokim stężeniu alkoholu, przeważnie słodkie, czasami wzmacniane; przykładem tego stylu win jest marsala, różne wina z odmiany malvasia (malmsey) i muszkat

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

liść orzecha

walnut leaf | feuille de noyer

aromat utleniony występujący w niektórych winach białych oraz winach utlenionych

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

liście porzeczki

currant leaf | feuille de cassis | feuille de groseille

aromat roślinny występujący w żywych, pełnych wigoru niedojrzałych winach, szczególnie w cabernet sauvignon, sauvignon blanc i sémillon; zapach liści czarnej porzeczki przypomina nieco walerianę, wyczuwalny jest także w młodych, świeżo sfermentowanych winach z żywą kwasowością; pojawia się np. w pouilly-fumé, szczególnie przed fermentacją jabłkowo-mlekową; porzeczka czarna

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

liście, liściaste

leafy | feuille | feuillus (aromes de) | odeur de feuille

aromat roślinny; wino o zapachu zielonych liści, przede wszystkim dębowych, ale także kasztanowca, bukszpanu, lipy lub orzecha; jeśli stanowi tylko minimalny niuans aromatyczny, poprawia złożoność wina; jeśli cecha ta zaczyna być przytłaczająca, ma wydźwięk pejoratywny; aromaty l. często są efektem starzenia w beczkach, ale mogą także pochodzić od odmiany winogron, np. bukszpan powiązany jest z fermentacją jabłkowo-mlekową szczepu sauvignon blanc; przyjemny jest aromat zwiędłych lub zeschłych liści czarnej porzeczki; ściółka leśna; zielone; zielne; roślinne; élevage; cassis

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

lisi

foxy | foxé | gout de renard | queue de renard

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

lodge

(ang.) brytyjscy handlarze porto i madery określają tak budynki, w których wina dojrzewają, gdzie się je magazynuje, sporządza mieszanki oraz je butelkuje, przede wszystkim w Vila Nova de Gaia w Porto i w Funchal na Maderze; pochodzi od portugalskiego słowa „loja” oznaczającego sklep lub magazyn; sami Portugalczycy wolą używać określenia armazém

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail