niejasna aromatyczna nuta pędów winorośli, zarośli i liści geranium, spowodowana niecałkowitą dojrzałością skórek winogron lub brakiem przycinania pędów i przerzedzania liści winorośli; niezbyt jednoznaczne określenie aromatów wina zbliżonych do aromatów liściastych, trawiastych; istnieją opinie, że jest to zapach pośredni między zapachem świeżo ściętej trawy a kwiatowym; bliskie wyrażeniu roślinne; wielu uważa ten zapach za przyjemny, otwarty, świeży, nawet pociągający w młodych, białych winach; ten typ aromatu może nawet dodać atrakcyjnego wymiaru takim winom, jak sauvignon blanc, colombard, petit/gros manseng, cabernet sauvignon; inni określają tak wina o niedojrzałych taninach; charakterystyczne dla części win z chłodnego klimatu, także win o aromacie zbutwiałych liści, zielonego pieprzu i oliwek, na skutek przesadnej ekstrakcji w procesie tłoczenia razem z szypułkami (niestety, to jest już wada wina); przeważnie jednak uważa się go za nieprzyjemny niuans aromatyczny; szypułkowe; zielone; aromaty roślinne; aromaty korzenne (przyprawowe); ziemniaki; ziemiste; garrigue; ziołowe; szorstkie