lub cassis, aromat owocowy lubaromat roślinny (liście); archetyp aromatyczny cabernet sauvignon; aromat przypominający zapach i smak zgniecionych owoców, liści czarnej porzeczki, czasami konfitury, wyrażany najmocniej w cabernet sauvignon, niektórych winach rodańskich, ale wyczuwalny także w merlocie, cabernet franc, mourvèdre (monastrell, mataro) itd., zbliżających się do degustacyjnej dojrzałości; wyrazisty aromat cassis mają wina z AOC Marcillac na południowym-zachodzie Francji wytwarzane z odmiany fer-servadou, obok agrestu i bukszpanu pojawia się również w sauvignon blanc (sancerre, pouilly fumé); Cassis jest także nazwą prowansalskiej apelacji niedaleko Marsylii oraz likieru z czarnej porzeczki; mówiąc o aromacie p.cz.zwykle dodaje się przymiotniki typu: „surowa”, „smażona” itp.; wino zawierające ten samk jest słodkie i ostre: znak rozpoznawczy czerwonego bordeaux (szczególnie pauillac, trochę mniej margaux), aromat podkreślający elegancję czerwonego burgunda i innych pinot noir wyrosłych na wapiennych glebach, czerwonych win rodańskich (cote-rotie, hermitage) i znad Loary (sancerre, pouilly-fumé); rozpoznawalny w czerwonych winach z Republiki Południowej Afryki, Kalifornii i Australii; niestety z różnych powodów może zdarzyć się, że p.cz. zamieni się na merkaptan o zapachu czosnku, co jest ewidentną wadą winifikacji; kir; aromaty pierwotne