mikroskopijny grzyb atakujący winogrona, w warunkach wilgotnego klimatu powodujący powstanie tzw. szlachetnej pleśni; wpływa na zwiększenie stężenia cukrów i kwasów w gronach oraz charakterystycznego smaku i bukietu w takich winach, jak: sauternes, barsac, tokaj, montbazillac, quarts-de-chaume, bonnezeaux, vouvray, coteaux du Layon (Dolina Loary), niemieckich i austriackich beerenauslese czy trockenbeerenauslese; wina takie mają wspaniały, zachwycający miodowomorelowy aromat i smak; przy niesprzyjających warunkach pogodowych, gdy nie ma wystarczającej różnicy temperatur umożliwiających powstanie mgły, tak potrzebnej dla rozwoju szlachetnej pleśni, mglistych nocy i słonecznych dni, powstaje likierowe wino bez specyficznej charakterystyki smakowej i aromatycznej, stąd tak mało wielkich roczników, np. sauternes; powoduje również szarą pleśń; czy na owocach rozwinie się szlachetna czy szara pleśń zależy od wielu czynników, w tym wilgotności, temperatury, grubości skórek i odmiany winogron → zbotrytyzowane, botrytis cinerea, passerilage, appassimento, passito