jakość

zespół właściwości wina (zawartość alkoholu, kwasów, bukietu, koloru, tanin, smaku) sprawiający, że jest ono wartościowe dla konsumentów; stopień doskonałości wina najczęściej określany poprzez złożoność, harmonię i intensywność; może oznaczać ogólne, mało konkretne, często nadużywane określenie dobrego wina; może także oznaczać pewną j. wina wyraźnie, oficjalnie zdefiniowaną przez określone kryteria, np. zawartość alkoholu, kwasów, cukrów, suchego ekstraktu itp.: w ten sposób definiuje wino jakościowe Unia Europejska, wyznaczając jego minimalne kryteria; ten wyłącznie techniczny, laboratoryjny, ilościowy sposób definiowania jakości jest trudny do zaakceptowania i prowadzi często do nieporozumień (np. definicje wytrawności wina); może wreszcie oznaczać w sensie abstrakcyjnym, subiektywnym, hedonistycznym, z racji wyrafinowania, subtelności, czystości, koloru, odmianowych aromatów, niezwykle harmonijnego bukietu, równowagi, bogactwa, jego złożoności, smaku, aromatu, posmaku i długiego finiszu; taką jakość wyrażają w zasadzie wszystkie wielkie wina; punktowa ocena wina