banyuls

(fr.) wzmacniane, czerwone wino z Roussilon (francuska Katalonia), tradycyjnie z grenache noir; większość b. jest czerwona lub tawny, zdarzają się jednak i białe; b. grand crus powstają tylko w najlepszych latach; wina dojrzewają w beczkach, kadziach i szklanych gąsiorach, z upływem czasu rozwijając szeroką paletę kolorów, aromatów i smaków, od wytrawnych po słodkie; charakterystyczny posmak rancio powstaje po długim i spokojnym dojrzewaniu w kontakcie z powietrzem; wśród win tej apelacji są: banyuls ambré – żółtosłomkowe, o nutach kwiatowych, białych owoców i cytrusów, po długim leżakowaniu najlepsze z nich osiagają złocistą, bursztynową szatę zwaną ambré; banyuls tuilé – tradycyjne, ceglaste, w kolorze podobne do porto tawny, będące efektem długiego leżakowania w kontakcie z powietrzem; banyuls rimage lub vintage – podobnie jak w rocznikowych porto produkuje się je tylko w najlepszych latach i butelkuje już po 6–12 miesiącach, aby zachować owocowy bukietświeżość; banyuls rimage lub vintage mise tardive, późno butelkowane, czyli po dojrzewaniu 1–3 lat w beczkach lub drewnianych kadziach dopełnianych winem, przypomina bardziej lepszej jakości ruby (ale jest to wino rocznikowe) niż LBV; b. jest klasycznym winem podawanym do czekolady; taniny znajdowane w kakao i te w gronach grenache są bardzo podobne; b. pięknie komponuje się z gorgonzolą, świeżymi figami, śliwkowym przecierem