aromat spożywczy lub aromat kwiatowy; wino o zapachu i smaku m., bogate w cukier; aromat obecny w większości białych win likierowych, białych VDN (np. muscat de rivesaltes), charakterystyczny dla win z późnego zbioru, dotkniętych botrytis cinerea, austriackich ausbruchów z okolic Neusiedlersee (częściowo z odmiany furmint); dobrym przykładem takiego smaku może być sauternes, trockenbeerenauslese, wina z przejrzałego chenin blanc z Doliny Loary (np. vouvray), ale czasami także bardzo dojrzałe chardonnay; także ogólna cecha zapachowo-smakowa białych win znad Rodanu; niektóre wina wytrawne, np. jurançon, częściowo z odmiany petit manseng, mają piękną nutę m.; subtelne, eleganckie nuty m. ma wiele białych burgundów (montrachet, chassagne-montrachet z Côte de Beaune) oraz szampan; po kilku latach starzenia aromat m. ewoluuje, przechodząc w zapach wosku; przesłodzone; ckliwe; cukierkowe