FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

aromaty trzeciorzędne

jedna z trzech zasadniczych kategorii aromatów, które zwykło się określać mianem bukietu wina; rozwijają się w fazie élevage, podczas jego starzenia w butelce, głównie w środowisku redukcyjnym; najbardziej znanymi a.t. są trufle, czekolada, kokos, miód, marcepan, mokka oraz woń zwierzęca, taka jak sierść, skóra, piżmo; niektóre wina potrzebują wielu lat, by rozwinęły się w nich a.t.; ich wyrazistość zależy od rodzaju i rozmiarów naczynia, w którym ono dojrzewa (butelka czy kadź, drewno, stal, beton czy szkło), temperatury, piwnicy, zawartości alkoholu, cukru resztkowego, pH wina, obecności tlenu; → redukcja, rodzina aromatów, aromaty zwierzęcearomaty empireumatyczne


POKAŻ: