posmak

suma wrażeń odczuwanych przez usta i nos; zapach jest odczuwany nosem, smak nosem i tylną częścią gardła; p. to smak i aromat pozostający w ustach po przełknięciu wina; najbliższe w języku polskim określenie na kombinację wrażeń węchowych (nos) i smakowych (usta), czyli aromatu i smaku; niektórzy określają to jako wewnętrzny bukiet, jaki czasami pozostaje w gardle i tylnej części nosa po przełknięciu wina; może być wrażeniem zarówno przyjemnym, jak i nieprzyjemnym; natężenie i czas trwania p. określane bywa długością smaku, który może być wskaźnikiem jakości wina i jego dobrej harmonii; p. może być: szorstki nieprzyjazny, surowy, chropawy, cierpki, gorący, miękki, krótki, długi,gładki,taninowy, maślany, gorzki, dębowy, korzenny, może też go nie być wcale; przyjemny p. jest probieżem wysokiej jakości złożonego wina, częścią ogólnej oceny; często bywa utożsamiany z jego długością lub finiszem; nos; paleta; atak; puste; trwałość; retro-nasal