lukrecja

aromat korzenny, często występujący w końcówce wielu win czerwonych; charakterystyczny dla win powstałych z podsuszanych winogron (passerillage, appassimento), rzadziej dotkniętych botrytis cinerea; nieco kwaskowaty zapach angielskich karmelków (cukierków o zapachu l. i migdałów) pojawia się w białych winach fermentowanych w niskiej temperaturze, ale także w alzackim gewürztraminerze, w niektórych rosé; nuty l. wyczuć można w tanicznych winach, szczególnie w merlot, cabernet sauvignon, rodańskich syrah (cote-rotie, hermitage) oraz w mourvedre; jest wyróżniającym znakiem terroir Gevrey-Chambertin i czerwonych primeurs i cru beaujolais; cecha win technologicznych, harmonizuje się z aromatem czerwonych owoców i akcentami zwierzęcymi; aromat l. jest często dominantą win rozwiniętych; sama roślina jest składnikiem piwa Guinness i włoskiego likieru sambuca; aromatów rodziny; eteryczne; lotne; aromaty drugorzędne