bezwonne

odorless | inodore

wino bez aromatu, na ogół jest to wada wina

bianco

blanc | white

(wł.) białe

bin

boîte

(ang.) chakterystyczne dla Australii określenie pewnej wyodrębnionej powierzchni do składowania niektórych win; po każdym kolejnym winobraniu wina składowano rok po roku w tej samej części piwnicy, z czasem numer b. zaczął kojarzyć się z winem tam składowanym, by w końcu stać się nazwą własną, marką czy nawet stylem wina, np. Shiraz Bin 50, Chardonnay Bin 65 itd; wtedy jest określeniem zbliżonym docuvée; współcześnie nazwy te nie muszą mieć nic wspólnego z pochodzeniem winogron czy miejscem składowania wina; bin end oznacza małą liczbę butelek wina, która pozostała z większej partii, ostatnie butelki, często sprzedawane po obniżonej cenie; potocznie oznacza zestaw stojaków lub półek z przedziałami do przechowywania butelek w piwnicy; każdy b. ma swój numer, ponieważ wina tam składowane z reguły nie mają jeszcze etykiet, dawniej nie miały ich wcale

biodynamiczna uprawa winorośli

biodynamic viticulture | culture biodynamique

szerzej pojęta, ekstremalna forma organicznej uprawy winorośli biorąca pod uwagę także wpływ cykli planetarnych, a więc położenia Księżyca i planet na zdrowie winorośli; jej założeniem jest ograniczenie do absolutnego minimum czynników zewnętrznych uprawy winorośli, co ściśle ocenia się podczas certyfikacji winnicy; celem b.u.w. jest zachowanie harmonii między ziemią (glebą), winoroślą i otoczeniem oraz rozwój naturalnej odporności winorośli, ponadto ma zachęcać korzenie winorośli do wnikania jak najgłębiej w podłoże bogateorganiczne substancje odżywcze i minerały, pozwalając winu wyrazić pełnię swego terroir; bazuje na zasadach określonych przez austriackiego filozofa Rudolfa Steinera w 1924 r.; winorośl nawożona jest specjalną mieszanką krowiego nawozu i preparatów homeopatycznych, surowców zwierzęcych, również skrzypu polnego, pokrzyw i innych, preparaty te stosuje się w określonych porach dnia i roku, zgodnie z rytmem astralnym (stąd określenie „dynamiczna”); w cyklu astralnym wykonuje się też prace ziemne w winnicy (np. orka); prekursorem b.u.w. jest Nicolas Joly z winnicy La Coulée de Serrant, w AOC Savennières nad Loarą; b.u.w. zakłada rezygnację ze środków chemicznych, np. herbicydów, pestycydów itp., wina wyprodukowane w technologii b.u.w. z pewnością dają klientom nadzieję, że wykonano je z pełną dbałością, troskliwością o zdrowie pijących; biologiczna uprawa winorośli → organiczna uprawa winorośli

biszkoptowy

biscuity | macaroon | biscuité | macaron

interesujący, słodkawy, drożdżowy, lekko przypalony smak, odbierany pozytywnie bukiet niektórych dojrzałych szampanów, przypominający herbatniki lub biszkopty → acetalealdehydy

blade

incolore | pale | diaphane

określenie zarówno win białych, jak i czerwonych o niezbyt intensywnym kolorze, zwykle o niedostatecznej treściwości, bez blasku, bez ekspresji; często mówi się tak o mało interesujących, neutralnych, białych winach; cecha różnie postrzegana: we Francji jako wada, we Włoszech jako jakość, jeśli białe wino jest bardzo jasne, prawie bezbarwne; określenie b. można wykorzystać w celu sprecyzowania ostrości barwy, np. wino: bladozłote, bladogranatowe; jasne, białe wino z zielonymi refleksami zapowiada wino żywe, po dosyć krótkim dojrzewaniu winogron, kolor średnio intensywny zapowiada wino z winogron przejrzałych lub podsuszanych, także dojrzałych win likierowych, którym towarzyszy aromat miodowy; jeśli białe wino jest ciemne, z niuansami brązowymi lub szarawymi, może wskazywać na oksydację czy mniej lub bardziej zaawansowaną maderyzację, przypadkową lub zamierzoną; dla określenia intensywności i odcieni win białych używa się takich słów, jak złote, jeśli ma refleksy koloru przypominające ten metal, czyste, blade, zielonkawe, żółte, stare itp. → wyblakłe

blanc

white | blanc

(fr.) białe