blanc de blancs

(fr.) dosł. „białe z białych”; wino białe powstałe wyłącznie z białych odmian winorośli; praktycznie ma sens tylko w odniesieniu do białego szampana, kiedy wytwarzany jest wyłącznie z chardonnay, ponieważ biały może być także produkowany z czerwonego pinot noir; wina b.d.b. są delikatniejsze i lżejsze od blanc de noirs; określenie to może odnosić się także do mieszanych win spokojnych → style szampana, wyrób win białych

blanc de noirs

(fr) dosł. „białe z czarnych”; odnosi się głównie do białego szampana, wytwarzanego z czarnych winogron pinot noir i pinot meunier, o białym soku; czasami używa się tego określenia w odniesieniu do win spokojnych wytwarzanych z cabernet sauvignon, pinot noir lub zinfandela; w Stanach Zjednoczonych te nie do końca białe, lekko zarumienione wina (stąd blush wines) określa się także jako blanc de pinot noir, cabernet blanc lub white zinfandel, mogą one mieć kolor od jasnoróżowego, przez  morelowy do łososiowego; rzadko takie wino jest całkiem czyste lub „białe” → style szampana, wyrób win białych

blanc fumé

(fr.) syn. sauvignon blanc w regionie Sancerre i Pouilly-sur-Loire (AOC Pouilly-Fumé)

blanco

white | blanc

(hiszp.) białe

blush wine

(ang.) dosł. „rumieniec”; amerykańskie określenie białoróżowych, lekkich win produkowanych z odmian czerwonych, o kolorze od morelowego po łososiowy, najczęściej z zinfandela, pinot noir lub cabernet sauvignon; kolor ma związek z krótkim okresem kontaktu skórek winogron z moszczem w procesie wytwarzania wina; zwykle są one słodsze i bardziej owocowe niż rosé; niestety, niektórzy producenci produkują ten rodzaj win poprzez zmieszanie win białych i czerwonych; b.w. w Stanach Zjednoczonych występują najczęściej pod nazwą white zinfandel, które w rzeczywistości są winami bladoróżowymi → różowe wina, saigné, vin grisblanc de noirs

błyszczące

shining | glistening | brillant | lumineux | chatoyant | eclatante | scintillant | luminous | brilliant | bright

element oceny barwy wina; wino o żywych refleksach, wyjątkowo czyste przezroczyste, połyskliwe, iskrzące jak diament, bez zawiesin i cząsteczek stałych; zwykle jest to oznaka wysokiej jakości wina; nie jest to cecha konieczna, ponieważ zbyt intensywna filtracja może spowodować utratę części walorów smakowych i aromatu; zwykle więcej blasku mają wina o wyższej kwasowości → transparentnezamglonemętne

boal

(port.) zanglicyzowana forma bual