bocksbeutel
(niem.) charakterystyczna, zielona, płaska butelka używana we Frankonii do wina steinwein, ale także w Badenii; w podobnych butelkach można kupić portugalskie wino mateus; pochodzenie nazwy butelki nie jest całkiem jasne, ale jedna z hipotez mówi, że jej kształt wziął się od moszny kozła, której dawniej używano do transportu wina
bodega
(hiszp.) winnica, château, może także oznaczać przedsiębiorstwo winiarskie handlujące winem; w Andaluzji b. nazywa się duże, wysokie, naziemne pomieszczenia służące do leżakowania wina, o grubych ścianach i dachach izolowanych korkiem; określenie często pojawiające się na etykietach win hiszpańskich
body
corps(ang.) ciało
bogate
rich | ample | opulent | sumptous | generous | étoffé | généreux | fastueuxwina hojne, obfite, szczodre, wystawne, czasami ponad miarę, ekstrawertywne, pełne smaku, zapachu i koloru, o dobrej strukturze, intensywnym aromacie, wypełniające usta, owocowe; mogą być wytrawne, ponieważ termin ten nie implikuje słodyczy; b. czerwone wino wskazuje na jego złożoność smaków i aromatów, z elementami dębu czy wanilii; jeśli dotyczy win słodkich, wskazuje także na dojrzały, owocowy smak; potocznie wino zrównoważone, ale dające wrażenie ciepła wywołanego dużą zawartością alkoholu, o intensywnym aromacie, głębokie, z lekką słodyczą; przeciwieństwo wina chudego, ubogiego → ekstrakt, pełne, słodkość wina, intensywność węchowa
bonbon anglais
fruit drops | bonbon anglais(fr.) lukrecja
bontemps
(fr.) w Bordeaux, drewniany zbiornik z białkiem z jajek służącym do klarowania wina, od którego wywodzi się nazwa bractw winiarskich w Médoc, Graves i Sauternes, np. Commanderie du bontemps de Médoc
bor
wine | vin(węg.) wino
borówka czarna
blackberry | myrtille | airelle | blueberrylub borówka czernica, czarna jagoda, czernica; aromat owocowy obecny w młodych, dobrze zbudowanych winach czerwonych, często w połączeniu z jeżynami; obok cassis charakterystyczny dla burgundów; b.cz. jest bardziej miękka, pachnąca i mniej intensywna w smaku niż porzeczka czarna, ma skoncentrowany i lekkko kwaskowy aromat podobny do dzikiej śliwy (tarniny) → struktura wina
bota
fut | butt(hiszp.) duża kadź (beczka) o pojemności 550–650 l do starzenia wina; normalna wielkość występująca w Jerez, istnieją także tzw. media bota (hogshead) o zawartości około 250 l; czasami używa się tzw. bota chica o pojemności około 500 l służące jako jednostki miary; b. z nowego dębu, głównie amerykańskiego, nie nadaje się do produkcji sherry, dlatego w pierwszym etapie służy do fermentacji wina bazowego; kadzie po sherry często służą do starzenia whisky → pipa, pipe
botrytis cinerea
pourriture noble | botrytisé | botrytis | noble rotmikroskopijny grzyb atakujący winogrona, w warunkach wilgotnego klimatu powodujący powstanie tzw. szlachetnej pleśni; wpływa na zwiększenie stężenia cukrów i kwasów w gronach oraz charakterystycznego smaku i bukietu w takich winach, jak: sauternes, barsac, tokaj, montbazillac, quarts-de-chaume, bonnezeaux, vouvray, coteaux du Layon (Dolina Loary), niemieckich i austriackich beerenauslese czy trockenbeerenauslese; wina takie mają wspaniały, zachwycający miodowomorelowy aromat i smak; przy niesprzyjających warunkach pogodowych, gdy nie ma wystarczającej różnicy temperatur umożliwiających powstanie mgły, tak potrzebnej dla rozwoju szlachetnej pleśni, mglistych nocy i słonecznych dni, powstaje likierowe wino bez specyficznej charakterystyki smakowej i aromatycznej, stąd tak mało wielkich roczników, np. sauternes; powoduje również szarą pleśń; czy na owocach rozwinie się szlachetna czy szara pleśń zależy od wielu czynników, w tym wilgotności, temperatury, grubości skórek i odmiany winogron → zbotrytyzowane, botrytis cinerea, passerilage, appassimento, passito
botte
(wł.) duża beczka, przeważnie z dębu lub kasztana używana do przechowywania i starzenia wina → dojrzewanie wina, bota