bób

broadbean | feve

aromat roślinny, typowy dla sauvignon blanc, który można umiejscowić między słodką papryką a zielonym groszkiem; niekiedy pojawia się w cabernet sauvignon

bocksbeutel

(niem.) charakterystyczna, zielona, płaska butelka używana we Frankonii do wina steinwein, ale także w Badenii; w podobnych butelkach można kupić portugalskie wino mateus; pochodzenie nazwy butelki nie jest całkiem jasne, ale jedna z hipotez mówi, że jej kształt wziął się od moszny kozła, której dawniej używano do transportu wina

bodega

(hiszp.) winnica, château, może także oznaczać przedsiębiorstwo winiarskie handlujące winem; w Andaluzji b. nazywa się duże, wysokie, naziemne pomieszczenia służące do leżakowania wina, o grubych ścianach i dachach izolowanych korkiem; określenie często pojawiające się na etykietach win hiszpańskich

bogate

rich | ample | opulent | sumptous | generous | étoffé | généreux | fastueux

wina hojne, obfite, szczodre, wystawne, czasami ponad miarę, ekstrawertywne, pełne smaku, zapachu i koloru, o dobrej strukturze, intensywnym aromacie, wypełniające usta, owocowe; mogą być wytrawne, ponieważ termin ten nie implikuje słodyczy; b. czerwone wino wskazuje na jego złożoność smaków i  aromatów, z elementami dębu czy wanilii; jeśli dotyczy win słodkich, wskazuje także na dojrzały, owocowy smak; potocznie wino zrównoważone, ale dające wrażenie ciepła wywołanego dużą zawartością alkoholu, o intensywnym aromacie, głębokie, z lekką słodyczą; przeciwieństwo wina chudego, ubogiego → ekstrakt, pełnesłodkość wina, intensywność węchowa

bontemps

(fr.) w Bordeaux, drewniany zbiornik z białkiem z jajek służącym do klarowania wina, od którego wywodzi się nazwa bractw winiarskich w Médoc, Graves i Sauternes, np. Commanderie du bontemps de Médoc

borówka czarna

blackberry | myrtille | airelle | blueberry

lub borówka czernica, czarna jagoda, czernica; aromat owocowy obecny w młodych, dobrze zbudowanych winach czerwonych, często w połączeniu z jeżynami; obok cassis charakterystyczny dla burgundów; b.cz. jest bardziej miękka, pachnąca i mniej intensywna w smaku niż porzeczka czarna, ma skoncentrowany i lekkko kwaskowy aromat podobny do dzikiej śliwy (tarniny) → struktura wina

bota

fut | butt

(hiszp.) duża kadź (beczka) o pojemności 550–650 l do starzenia wina; normalna wielkość występująca w Jerez, istnieją także tzw. media bota (hogshead) o zawartości około 250 l; czasami używa się tzw. bota chica o pojemności około 500 l służące jako jednostki miary; b. z nowego dębu, głównie amerykańskiego, nie nadaje się do produkcji sherry, dlatego w pierwszym etapie służy do fermentacji wina bazowego; kadzie po sherry często służą do starzenia whisky → pipapipe

botrytis cinerea

pourriture noble | botrytisé | botrytis | noble rot

mikroskopijny grzyb atakujący winogrona, w warunkach wilgotnego klimatu powodujący powstanie tzw. szlachetnej pleśni; wpływa na zwiększenie stężenia cukrów i kwasów w gronach oraz charakterystycznego smaku i bukietu w takich winach, jak: sauternes, barsac, tokaj, montbazillac, quarts-de-chaume, bonnezeaux, vouvray, coteaux du Layon (Dolina Loary), niemieckich i austriackich beerenauslese czy trockenbeerenauslese; wina takie mają wspaniały, zachwycający miodowomorelowy aromatsmak; przy niesprzyjających warunkach pogodowych, gdy nie ma wystarczającej różnicy temperatur umożliwiających powstanie mgły, tak potrzebnej dla rozwoju szlachetnej pleśni, mglistych nocy i słonecznych dni, powstaje likierowe wino bez specyficznej charakterystyki smakowej i aromatycznej, stąd tak mało wielkich roczników, np. sauternes; powoduje również szarą pleśń; czy na owocach rozwinie się szlachetna czy szara pleśń zależy od wielu czynników, w tym wilgotności, temperatury, grubości skórek i odmiany winogron → zbotrytyzowanebotrytis cinerea, passerilage, appassimentopassito