bottle fermented

fermenté en bouteille

(ang.) czasami tak opisywane są butelki musującego wina wytwarzanego metodą szampańską lub metodą transferową

bouchonné

corkage | corked

to samo co korkowe, wino dotknięte przez niewykrywalny grzyb korka, który nadaje mu nieprzyjemny, spleśniały zapachsmak wilgotnej tektury

bourru

rough

(fr.) młode, szorstkie wina prosto z beczki, krótko po fermentacji, świeże, jeszcze musujące, smakujące lekko słodko, symbol przyjaźni; cenione przez świętujących winiarzy w wielu miasteczkach winiarskich Francji, szczególnie w Burgundii, np. La Fête du vin bourru w Nuits Saint Georges (odbywające się zwyczajowo w ostatnim tygodniu października)

bouteille bordelaise

(fr.) charakterystyczna, cylindryczna butelka, idealna w handlu, przyjęła się w większości regionów winiarskich na świecie; najlepsza do długiego starzenia → butelka

box wine

(ang.) in. „cask wine” lub „boxed wine”; wino nalewane do kartonowych opakowań bag-in-box wymyślonych i opatentowanych w 1965 r. przez Thomasa Angove z południowej Australii; ulepszane później opakowania tego typu chronią wino przed utlenianiem po ich otwarciu

bractwa winne

wine brotherhood | fraternity Bacchic | confrérie vineusse | confréries bachiques

stowarzyszenia powoływane dla promocji win jakiegoś regionu lub apelacji; tradycja b.w. sięga średniowiecza, wszystkie współczesne nawiązują do nich; są wśród nich bractwa o wielowiekowej tradycji i względnie nowe, np. Antico Confrarie de Saint Andiu de la Galiniero à Béziers (1140 r.), Jurade de Saint-Émilion (1199 r.), Consulat de la Vinée de Bergerac (1352 r.), Confrérie de Saint-Etienne à Kientzheim (1561 r.), Ordre Illustre des chevaliers de la Méduse à La Cadière-d’Azur (1690 r.), Chevalier du tastevin w Nuits-Saint-Georges (1934 r.), Confraria do vinho do porto (1982 r.), Oregon Wine Brotherhood (1979 r.)

brand

marque

marka wina

brandy

eau-de-vie

od hol. „brandewijn”; inaczej winiak, wypalanka winna, czyli produkt destylacji wina gronowego; do najbardziej znanych winiaków należą koniakarmaniak, z brandy owocowych – calvados, alzacki kirsch i śliwowica; jeśli trunek nosi tylko nazwę brandy, musi być destylowany wyłącznie z wina gronowego; proces destylacji alkoholu prawdopodobnie został odkryty przez Chińczyków, skąd umiejętność ta przeszła do Bagdadu, później została przeniesiona przez Maurów do Hiszpanii; zwykły destylat winny pierwotnie służył dla ochrony przed przekształceniem się wina w ocet oraz pomagał winu w dalekich morskich podróżach, zapobiegając jego psuciu → sherryportomadera