FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

vin bourru

(fr.) młode wino dopiero co utoczone z beczki, przed całkowitym zakończeniem fermentacji, jeszcze pachnące drożdżami, zachmurzone; konsumuje się je najczęściej w regionie produkcji, w okresie zbiorów; we Francji jest specjalnością Gaillac, towarzyszy znakomicie orzechom i pieczonym kasztanom jadalnym; wyrażenie często używane jako synonim vin de primeur; w Niemczech znany jako federweißer, zawiera ok. 4% alkoholu i produkowany jest ze świeżo fermentowanego moszczu; w południowych Niemczech znany jest także jako süser, sauser, neuer süßer, w Szwajcarii i Południowym Tyrolu jako junger wein (młode wino), w Austrii i Bawarii jako sturm (od zachmurzonego wyglądu), w Palatynacie neuer wein (nowe wino), we Frankonii jako bremser, na Słowacji jako burčiak, w Czechach jako burčák, w Rumunii jako must; we Francji oprócz v.b. nazywany bywa także vernache; zasadniczo odnosi się do wszystkich stadiów fermentacji, od moszczu aż do gotowego wina; heuriger


POKAŻ: