kadź

duży, niestandardowy zbiornik do przechowywania, fermentacji, dojrzewania, transportu lub mieszania wina; może być epoksydowy, cementowy, kamienny, z dębu (foudre) lub stali; bywają k. o pojemności 2000 hl i więcej; w jednej z argentyńskich firm winiarskich używa się k. o pojemności 50 000 hl (!), w której można by urządzić przyjęcie na kilkaset osób; w jednej z winnic Lindemansa w Australii, Karadoc, do mieszania win wykorzystuje się k. o pojemności 15 000 hl; k. mogą być wyposażone w akcesoria służące do przeprowadzenia pewnych procedur produkcyjnych, takich jak np. pigeage lub remontage, elementy schładzające wino itp.; aż do połowy XIX w. wszystkie k. były drewniane, następnie zaczęto je konstruować z cementu i szkła, wiek XX to era stali nierdzewnej i tworzyw sztucznych; na kształt i wysokość k. wpływa przede wszystkim specyfika produkcji win czerwonych i tworząca się tzw. czapa; coraz częściej zwykłe, pionowe k. fermentacyjne zastępują k. poziome (rotofermentatory firmy Vinimatic), umożliwiające ich obracanie, pozwalające uniknąć mozolnych technik, takich jak pigeagei remontage; beczka; cuvaison