w odróżnieniu od techniki assemblage, k. oznacza mieszankę win różnego pochodzenia, różnej jakości i różnych odmian, często z różnych lat zbioru, stałą praktykę mieszania win w celu otrzymania pożądanego produktu; niewykluczone, że jest to najważniejsza technika winiarska: umożliwia poprawienie koloru, zmiękczenie zbyt surowych, ostrych tanin; w większości przypadków k. jest środkiem do zwiększenia ilości produktu, a nie podniesienia jego jakości, zwykle dotyczy komercjalizacji dużych partii homogenicznych win; to również mieszanie win dobrej jakości z bardziej pospolitymi w celu otrzymania dobrego, pierwszej jakości, standardowego produktu do szerokiego rozpowszechniania, wtedy mieszanie różnych partii wina ma na celu pozbawienie go cech oryginalności i różnic, zwykle w celu stworzenia rozpoznawalnej marki (brandu); w tym znaczeniu wszystkie sherry są k., podobnie jak porto tawny, szampany, koniaki i whisky; pojęciem zbliżonym do k. jest assemblage, sztuka zestawiania m.in. wielkich win bordoskich oraz wielkich marek szampanów; mieszanie win; blending wine; grandes marques; brand; paradis