beerenauslese

selecte berry picking | individual berry select | harvest of selected berries

(niem.) skr. BA; jedna z 6 niemieckich kategorii win Qualitätswein mit Prädikat (QmP); wina z indywidualnie wyselekcjonowanych, pojedynczych owoców, przejrzałych, dotkniętych szlachetną pleśnią, nadzwyczaj bogate, słodkie, deserowe, dobrze wyważone dzięki swej kwasowości; wina pośrednie między auslesetrockenbeerenauslese; waga moszczu do produkcji tych win w Niemczech musi wynosić 110–128ºOe (Oechsle); w zależności od wieku mają głęboki kolor, od żółtozłotych do bursztynowych; wina bardzo słodkie, o dużym potencjale starzenia; najlepsze są rieslingi, dobrze wyważone, o dobrej kwasowości, koniecznej w dobrym, słodkim winie; istnieją opinie, że jest to jeden z najpiękniejszych stylów niemieckiego wina; także kategoria win austriackich; w hierarchii win niemieckich określenia BA i trockenbeerenauslese (Prädikats) zarezerwowane są wyłącznie dla win zbotrytyzowanych; podobno zdarzają się BA wytrawne → kabinett, spätlese, sélection de grains nobles

bełt

cheap wine | plonk | vinasse

sikacz, kiepskie wino; określenie bardzo pospolitego i cienkiego, taniego wina

bentonit

bentonite

mineralna glinka pochodząca z pyłów wulkanicznych, używana m.in. przy oczyszczaniu i klarowaniu białych win, ze względu na jej unikalną zdolność absorbowania, wchłaniania białka; zwykle stosuje się ją przed winifikacją, ale także po niej w celu usunięcia zachmurzenia wina; po raz pierwszy odkryto ją w Fort Benton w stanie Wyoming; obok żelatyny stosowana najczęściej przy klarowaniu szampana

Bereich

area | wine sector | zone de...

(niem.) okręg produkcji wina; grupa plantacji w sąsiadujących ze sobą wsiach produkujących wina o podobnym charakterze; nazwa pochodzi zwykle od najsłynniejszej wsi w danym B. (np. Bernkastel nad Mozelą); B. wchodzą w skład większej jednostki zwanej Anbaugebiet; może dzielić się na kilka Grosslagen (grupy winnic)

bergamotka

bergamot | bergamot orange | bergamote

aromat owocowy, który można umieścić gdzieś między cytryną a pomarańczą; owoc będący podgatunkiem pomarańczy gorzkiej używany do aromatyzowania herbaty znanej jako earl grey; pojawia się w niektórych białych winach aromatycznych, w pewnym stadium rozwoju w butelce, np. w wielkich burgundach typu meursault → aromatów rodziny

bez wyrazu

insipid | terne | inexpressif | insipide

wino neutralne, niewzbudzające większego zainteresowania, banalne, bezbarwne, bez szczególnego smaku i aromatu; bardzo negatywne określenie wina

bezbarwne

fade | pallid | colourless | incolore

wyrażenie używane do opisania bardzo jasnej, wręcz wyblakłej sukni wina; ta bezbarwność u Włochów uważana jest za jakość, we Francji za usterkę; jeśli nie dotyczy koloru, oznacza to samo, co wino bez wyrazu

bezczelne

forward

określenie degustacyjne wina, w opinii testujących rozwijającego się zbyt szybko i gotowego do picia szybciej niż powinno; przeciwieństwo wina określanego jako nierozwinięte