lub ślepa próba; ocena wina bez znajomości jego tożsamości; d.ś. pozwala wykluczyć dowiedziony naukowo wpływ sugestii na percepcję wina związany z oczekiwaniami w stosunku do konkretnego trunku; d.ś.uniemożliwia degustującemu przesądzenie o klasie wina na podstawie jego geograficznego pochodzenia, ceny, reputacji, producenta, rocznika oraz innych subiektywnych czynników: zdarza się, że kiedy degustującemu powie się, że wino jest drogie, uważa on, że jest ono lepsze, niż gdy otrzyma informację, że wino jest tanie (!); niekiedy wynik d.ś. wskazuje, że nie zawsze cena jest skorelowana z jakością ocenioną przez większość degustujących dane wino; w świecie wina funkcjonuje wiele mitów i wyolbrzymionych ocen, które coraz częściej bywają naukowo dezawuowane, chociaż nadal mają ogromny wpływ na indywidualną percepcję i oczekiwania; nawet najbardziej odporni, profesjonalni degustatorzy nie są obojętni wobec skutków oczekiwań, a jedynym sposobem na uniezależnienie się od subiektywnych ocen związanych z mitem pochodzenia, nazwiska, winnicy itd. jest d.ś.; niektórzy degustatorzy nie stosują d. ś., skupiając się raczej na zaletach wina, standardach oczekiwań od danego typu wina, na rodzaju, regionie, wizji winiarza, jego metodach wytwarzania oraz oczekiwaniach konsumentów; ten rodzaj degustacji wykorzystują głównie w celach profesjonalnych koncesjonowani selekcjonerzy win, jurorzy, ale jest on również formą zabawy dla amatorów win; miło jest dokonywać próby odkrywania krajów, regionów, apelacji i roczników win; warto nie zrażać się pomyłkami w identyfikacji odmian degustowanego wina: według badań Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis nawet najlepsi, wytrenowani degustatorzy nie są w stanie zidentyfikować wielu win, największy odsetek poprawnej identyfikacji odnotowano w przypadku w bardzo charakterystycznej odmiany, jaką jest muszkat (59%), o wiele gorsze wyniki uzyskano w przypadku np. cabernet sauvignon (39%), chenin blanc (15%), merlot (14%), gewürztraminera (w zależności od rocznika od 6–50%), mniej znanych odmian nawet ci wytrawni specjaliści nie potrafili rozpoznać; często okazuje się, że najlepszymi degustatorami na ślepo są początkujący, a doświadczenie może wprowadzać w błąd; analiza organoleptyczna