(fr.) sztuka umiejętnego mieszania win tej samej jakości i tego samego pochodzenia, w odróżnieniu od kupażu, czyli mieszania win pospolitych różnego pochodzenia w celu otrzymania pożądanego produktu; większość najlepszych win na świecie tworzy się właśnie poprzez mieszanie różnych odmian winogron najczęściej winifikowanych oddzielnie; na południu Francji w celu otrzymania a. miesza się różne odmiany winogron przed fermentacją; sztuka tworzenia wina przez a. zwykle wyraża talent winiarza, szczególnie wyrażna jest w wielkich markach szampańskich oraz wielkich winach bordoskich; wina miesza się, ponieważ każda odmiana wnosi swój czysty, odmianowy charakter, po zmieszaniu dając wino zrównoważone dzięki ich komplementarności; ponadto wino zyskuje na złożoności; zastosowane proporcje mieszania win często są dobrze chronionym sekretem rodzin winiarzy; wina uzyskane dzięki a. mają prawo do apelacji, wina pochodzące z kupażu takiego prawa nie mają: sprzedawane są jako wino stołowe; → assemblage bordoski, assemblage rodański, assemblage szampański, stołowe wino, odmianowe wino, meritage