szerzej pojęta, ekstremalna forma organicznej uprawy winorośli biorąca pod uwagę także wpływ cykli planetarnych, a więc położenia Księżyca i planet na zdrowie winorośli; jej założeniem jest ograniczenie do absolutnego minimum czynników zewnętrznych uprawy winorośli, co ściśle ocenia się podczas certyfikacji winnicy; celem b.u.w. jest zachowanie harmonii między ziemią (glebą), winoroślą i otoczeniem oraz rozwój naturalnej odporności winorośli, ponadto ma zachęcać korzenie winorośli do wnikania jak najgłębiej w podłoże bogate w organiczne substancje odżywcze i minerały, pozwalając winu wyrazić pełnię swego terroir; bazuje na zasadach określonych przez austriackiego filozofa Rudolfa Steinera w 1924 r.; winorośl nawożona jest specjalną mieszanką krowiego nawozu i preparatów homeopatycznych, surowców zwierzęcych, również skrzypu polnego, pokrzyw i innych, preparaty te stosuje się w określonych porach dnia i roku, zgodnie z rytmem astralnym (stąd określenie „dynamiczna”); w cyklu astralnym wykonuje się też prace ziemne w winnicy (np. orka); prekursorem b.u.w. jest Nicolas Joly z winnicy La Coulée de Serrant, w AOC Savennières nad Loarą; b.u.w. zakłada rezygnację ze środków chemicznych, np. herbicydów, pestycydów itp., wina wyprodukowane w technologii b.u.w. z pewnością dają klientom nadzieję, że wykonano je z pełną dbałością, troskliwością o zdrowie pijących; biologiczna uprawa winorośli → organiczna uprawa winorośli